Прочитај ми чланак

Американци признали да су Дачића натерали да Коштуници забије нож у леђа

0

Мантер  је имао доказе да је тадашњи премијер Коштуница лично одобрио напад и ништа није предузето како би били ухапшени одговорни за паљење америчке амбасаде, наводи се у одломку из књиге “Друга америчка армија – служење САД у иностранству и дипломатија 21. века” који је објавио часопис “Форин полиси”.

Мантер наводи да је утврдио да је кључ за слабљење Коштуничиних шанси за реизбор одузимање подршке Социјалистичке партије Србије, на чијем је челу некада био бивши председник Србије Слободан Милошевић. Нови лидер странке је у то време био Ивица Дачић.

“Преокренули смо га и од њега направили проевропљанина. Нисмо га платили, само смо га убедили. Оно што нам је заиста требало је међународни легитимитет. Испословали смо да Хозе Луис Запатеро, тадашњи шпански премијер и Јоргос Папандеру, будући премијер Грчке који су у то време водили Социјалистичку интернационалу позову Дачића у посету током које се јело и пило. Рекли су му да ће му одобрити улазак у социјалистичку интернационалу уколико се прикључи проевропским снагама, што је он и учинио. Забио је нож Коштуници у леђа”, наводи Мантер.

Мантер је добио своју освету: Коштуничина странка је изгубила изборе, а Дачић је касније постао заменик премијера, а четири године касније се уздигао до премијерског места, наводи се у одломку који објављује “Форин полиси“.

 

( Блиц )