Прочитај ми чланак

Шамар за Чанкове сецесионисте: Уставни суд оспорио „надлежности Војводине“

0

Београд – Уставни суд Србије утврдио је у уторак да чак 22 одредбе Закона о утврђивању надлежности Аутономне покрајине Војводине нису у сагласности са Уставом.

У образложењу одлуке која је написана на чак 85 страна, наводи се да је дефинисање Новог Сада као „главног“ града – супротно закону свих закона. Град на Дунаву остаје административни центар и седиште органа покрајине.

Поред тога, предлагачи ове врсте прописа неће морати да траже мишљење надлежног органа АПВ током доношења закона који уређују „питања од покрајинског значаја“.

Северна покрајина остала је и без канцеларије у Бриселу, односно права да, како се наводи у закону, „у оквиру своје надлежности може основати представништва у регионима Европе“.

Војводини је одузето право и да преко својих органа у области пољопривреде и руралног развоја „доноси, спроводи и надзире мере аграрне политике и мере руралног развоја“. У супротности са Уставом су и чланови закона који су АПВ омогућавали да „уређује, унапређује и обезбеђује заштиту животне средине „, као и питања везана за лов и риболов.

Аутономна покрајина је остала и без права да доноси стратегију технолошког развоја и да оснива фондове за суфинансирање погона високих технологија, решавање стамбених питања младих научника.

Исто тако, уколико се буду оснивале нове јединице локалне самоуправе, укидале или спајале постојеће, АПВ неће имати право на мишљење. Војводина је изгубила и неке могућности у области енергетике: да предлаже део програма за остваривање развоја ове науке на својој територији, да утврђује потребе и обезбеђује капацитете.

Република Србија имаће и даље надлежност да унапређује политику у области равноправности полова на територији покрајине, затим да предлаже мрежу судова, док покрајина на северу неће моћи да послове из културе, просвете и јавног информисања повери саветима националних мањина.

Ипак, 14 одредби које су биле спорне прошло је тест судија.

Тако ће АПВ и даље уређивати надлежност, избор и рад органа и служби које оснива, а моћи ће да сарађује са „одговарајућим територијалним заједницама других држава, у оквиру спољне политике Србије“.

Као неуставно проглашено је и решење закона које је Војводини омогућавало да „ближе уређује службену употребу језика и писама националних мањина“.

(Новости)