Прочитај ми чланак

Уставни суд формирао предмете за поништавање избора

0

Уставни суд Србије потврдио је данас ФоНету да је, поводом захтева за одлучивање о изборном спору, који је поднела Коалиција Србија против насиља (СПН), формирао предмете и распоредио их судијама известиоцима.

У складу са Пословником о раду Уставног суда, предмети са ознакама ВУ-16/2024 и ВУ-21/2024 распоређени су судијама известиоцима и одређен је њихов обрађивач.

Као и у сваком предмету пред Уставним судом, обављају се радње у претходном поступку које подразумевају, између осталог, испитивање уредности и допуштености поднесака, прикупљање потребних података, обавештења и доказа и предузимање других процесних радњи од значаја за одлучивање, навео је Уставни суд у одговору ФоНету на питање да ли је расправљао о захтевима коалиције СПН за поништавање републичких, односно београдских избора.

Поступци у наведеним предметима, како је наведено, одвијају се сагласно одредбама Закона о Уставном суду и Пословника о раду Уставног суда.

Коалиција Србија против насиља предала је 18. јануара захтев за поништавање избора у Београду у целини, а крајем јануара и захтев за поништавања парламентарних избора.