Прочитај ми чланак

Срећно ђаци: Данас почиње школа, без отпуштања и штрајкова!

0

Djaci-Osnovna-Skola-nastava

(Телеграф.рс, Танјуг)

У клупе ће сести око 71.000 првака, а и ове године ђаци од 1. до 4. разреда основне школе користе бесплатне уџбенике, за шта је, према речима помоћника министра просвете Зорана Костића, држава издвојила око 700 милиона динара.

За око 860.000 основаца и средњошколаца у Србији днас почиње школска година, овога пута без штрајка просветних радника, који могу да одахну, судећи по изјавама представника ресорног министарства да отпуштања у просвети неће бити.

У клупе ће сести око 71.000 првака, а и ове године ђаци од 1. до 4. разреда основне школе користе бесплатне уџбенике, за шта је, према речима помоћника министра просвете Зорана Костића, држава издвојила око 700 милиона динара.

Костић је Танјугу рекао да у просвети нико неће остати без посла и да су паушалне оцене синдиката да ће око 1.000 људи бити технолошки вишак због све мањег броја ђака, гашења одељења и скандала са малом матуром.

Да отпуштања у просвети и науци неће бити, потврдио је и кандидат за министра просвете Томислав Јовановић.

Помозите рад Србин.инфо! Да и даље останемо независни, српски, православни, анти-глобалистички сајт.

– Категорички говорим – у просвети и науци нема вишка -рекао је у суботу новинарима у Скупштини Србије Јовановић, који би у понедељак требало да положи заклетву и започне мандат министра просвете, науке и технолошког развоја.

Говорећи о захтевима синдиката, Костић је навео да ће вероватно бити дозвољено формирање одељења са мање од 15 ученика, поготову у трогодишњим школама, које су, како тврде синдикати, због пропуста на малој матури и “навале” ђака у четворогодишње профиле, остале полупразне.

Такође, тамо где има мање од 15 ученика, спајаће се два образовна профила у једно одељење, рекао је Костић и навео да је тренутно 140 људи на листи за технолошки вишак, али се тај податак стално мења и тек пошто се заврши преузимање наставника биће познато има ли прекобројних.

Издавачи тврде да су сви одобрени уџбеници спремни и у току је дистрибуција по школама. У Београду књиге на коришћење добијају сви основци, али ђачки родитељи нису потпуно ослобођени трошка јер купују уџбенике за страни језик, за изборне предмете, свеске, што просечно кошта неколико хиљада динара.

Осим на већинском, настава у Србији изводи се на језицима 11 националних мањина, а коментаришући најаву увођења босанског језика у неким школама на југу Србије, Костић је рекао да ће “све у законским оквирима бити дозвољено”.

– Уколико се буду испоштовали сви услови, довољан број ученика за формирање одељења, кадар који може да предаје, уџбеници, ми ћемо таква одељења одобрити – рекао је Костић и навео да у средњим школама настава на босанском неће моћи да стартује овог септембра, јер како каже, то није било планирано конкурсом.

Школска година на измаку протекла је у сенци “проваљивања” тестова за малу матуру, што је довело до оставке министра Жарка Обрадовића, а помоћник министра просвете се нада да се тако нешто неће поновити.

– Надамо се да се више ником неће десити да се дрзне да краде тестове за малу матуру и ремети систем и самим тим све нас доводи у проблем – рекао је Костић и навео да је закључно са августовском малом матуром 99,15 одсто осмака завршило основну школу.

На завршни испит у школској 2012/13. није се појавило 0,85 одсто ученика, што је мање него прошле године, рекао је Костић. Први одмор од школе ђаке чека од 28. децембра када почиње зимски распуст. За војвођанске ђаке зимски распуст почиње 24. децембра.