Прочитај ми чланак

ШАМАР АМЕРИКАНЦИМА И ЕУ: Русија и Кина изводе заједничке маневре у Медитерану

0

ruski avioni 7

Војно-поморски маневри ратних морнарица Русије и Кине – који су планирани за средину маја у Медитерану, а биће први такви у историји односа две велике земље – порука су Европској унији и САД јер су још један доказ да се континенталне државе обједињују наспрам поморских држава ради заштите својих интереса – објавио је International New York Times.

У маневрима ће учествовати девет ратних бродова који ће увежбавати: одбрану на мору, праћење бродова, попуњавање резерви и обезбеђивање поморског транспорта.

Амерички лист наводи мишљење кинеског професора Ши Инхуна, са Кинеског народног универзитета у Пекингу, који је оценио да Русија и његова земља тим маневрима желе да продемонстрирају да даље шире и продубљују своје стратешко партнерство. Ши је при том подсетио да кинеска ратна морнарица никада до сада није изводила маневре у Средоземљу, поготово не са Русијом или било којом другом земљом.

А Москва, по његовом мишљењу, тим маневрима жели да покаже и Европи и Американцима да није ни у каквој изолацији, као што они тврде, и да је у стању да изведе такве здружене маневре уз саме границе ЕУ.

Ши сматра да Пекинг мајским маневрима „реагује и на јачање војне сарадње САД са Јапаном“, а истовремено су „демонстрација чврстих пријатељских веза са Русијом“.

Професор стратегије у Војно-поморском колеџу САД у Њупорту, Питер Датом, оценио је да је „од маневара важнији контекст њиховог одржавања“.

„Русија и Кина шаљу политички сигнал САД и Европи да се континенталне силе обједињују ради заједничке заштите својих интереса од поморске опозиције“.

Датом је указао да руска и кинеска ратна флота од 2012. повремено изводе заједничке вежбе поред пацифичких обала Русије.

The Washington Times истовремено је објавио процену директора московског центра Карнеги фондације Дмитрија Трењина да се на карти Евроазије – уместо Велике Европе од Лисабона до Владивостока – појављује Велика Азија од Шангаја до Санкт Петербурга коју заједно праве Москва и Пекинг.

Русија и Кина су у априлу прошле године потписале споразум о градњи два велика гасовода. Истовремено и споразум о заједничкој истраживачкој станици на Месецу.

Русија је највећи суоснивач Азијске банке за инфрастуктурне инвестиције. Москва је недавно одобрила продају Кини зенитних ракетних система С-400

Трењин, иначе, сматра да нису засноване претпоставке, које се могу чути, да ће Русија у алијанси са Кином бити у улози млађег партнера. При том је нагласио:

„Таква зазирања су потпуно неоснована. Ни Русија ни Кина немају другог једнако крупног савезника. Осим тога, уједињују се да повећале своју моћ и добациле изазов америчком светском поретку и хегемонији САД у Азији и Европи“.

Извор: Танјуг