Прочитај ми чланак

„Вучић мафијаш!“ Посланици искључен микрофон, тражила опомену Вучићу

0

У Скупштини Србије данас у 10 сати би требало да почне посебна седница посвећана ситуацији на Косову и Метохији. Извештај народним посланицима поднеће председник Србије Александар Вучић.

Развој догађаја:

Фото: Н.С.

 

20:58

Посланици вечерас завршили расправу о Косову, наставак седнице сутра

После више од 10 сати посланици Скупштине Србије завршили су вечерас расправу о извештају о преговорима Београда са Приштином који је представио председник Србије Александар Вучић. Седница ће, како је рекао председник парламента Владимир Орлић, бити настављена сутра у 10.00.

Председник Србије Александар Вучић позвао је вечерас све опозиционе посланичке групе да још једном размотре извештај Владе о стању на Косову и да га подрже, јер сујета не треба да буде важнија од државних и националних интереса.

Истакао је да је парламент у прошлости увек био јединствен кад је Косово у питању и да тако треба да буде и сад, због чега моли оне који су рекли да неће гласати за извештај, а нису образложили зашто су против, да још једном размисле о томе.

20:46

Дачић: Ниједна Влада Србије или председник државе нису узрок проблема на Косову
Шеф Посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да ниједна Влада Србије или председник државе нису узрок проблема на Косову, нити су проблем демократија или људска права, већ нелегална сецесија и жеља Албанаца да створе своју независну државу.

„Косово је централна српска тема вековима. Више га нисмо имали, него што смо га имали, али га нисмо изгубили“, рекао је Дачић у парламенту Србије.

19:28

Стефановић: Било је грешака и пропуста свих влада од 1999. године

Заменик шефа Посланичке групе Уједињени и некадашњи преговарач у техничким разговорима са Приштином Борко Стефановић изјавио је данас да је било грешака и пропуста свих влада од 1999. године у покушајима да процес преговора о Косову „извуку из велике невоље“.

Прелази на административној линији постављени су 1999. године одлуком Унмика, подсетио је Стефановић и навео да су Срби са севера два пута палили Јариње и Брњак.

Није тачно, додао је он, да је преговарачки тим 2011. године успоставио граничне прелазе, али тачно је да су спојена два прелаза у један и да је договорено да се не истичу знаци и квазидржавне инсигније – гранични камен, застава и грб Косова. Увек су били косовска полиција и УНМИК царина, док се УНМИК није самостално повукао, казао је Стефановић.

19:13

Посланици Народне странке искључен микрофон, тражила опомену Вучићу

Председник Скупштине Србије Слободан Орлић искључио је микрофон народној посланици Народне странке Ивани Парлић када је затражила да се председник Србије Александар Вучић опомене због „урушавања достојанства“ парламента.

„Због начина како говори и на који начин се обраћа народним посланицима, Александар Вучић не поштује достојанство Народне скупштине“, казала је Парлић.

Парлић је захтевала од Вучића да каже ко је убио Оливера Ивановића.

„Вучић је данас рекао да зна десет пута више о томе ко је убио Оливера Ивановића. Ако зна да ови људи нису (представници Српске листе предвођени Миланом Радоичићем, који прате заседања са скупштинске галерије), нека каже шта зна…“, истакла је Парлић и у том тренутку јој је председник скупштине искључио микрофон.

19:09

„Меркелова пише мемоаре за 2024., ја ћу за 2026. годину“

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се нада да ће 2026/27. моћи да изађе са својим мемоарима у којима ће бити речи само о преговорима везаним за Косово И Метохију.

“Чујем да Ангела Меркел пише мемоаре за 2024. годину. Ја се надам да ћу 2026., 2027. моћи да изађем са мемоарима, али само о преговорима везаним за Косово, о свом нашем лицемерју и свему томе што пребацујемо и гледамо како ћемо да зарадимо неки јефтин политички поен”, рекао је Вучић за скупштинском говорницом.

19:05

Јовановић (НАДА): Нећемо гласати за усвајање Извештаја

Посланичка група НАДА (Нови ДСС И ПОКС) неће гласати за усвајање „Извештаја о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини“, рекао је председник те посланичке групе Милош Јовановић.

“Велика је чињеница да оваква косовска политика води у губитак Косова и Метохије зато што почива на уступцима”, образложио је он став посланичке групе НАДА.

Предамо ли сутра Косово, прекосутра отварамо низ озбиљних геополитичких, територијалних питања у ужој Србији, а накосутра губимо Републику Српску, поручио је Јовановић.

18:38

Вучић: Прихватио предлог Народне странке, послаће писма Путину и Си Ђинпингу

Председник Србије Александар Вучић рекао је у Скупштини Србије да ће послати писмо председницима Русије и Кине да ставе вето на пријем Косова у УН, а што је тражила Народна странка.

Вучић је током скупштинске расправе рекао да је сада послао „1.000 писама “ и да ће послати још једно.

Рекао је и да ће послати писмо и лидерима западних државама, те навео да ће то урадити из поштовања према грађанима који су гласали за Народну странку, а не према њиховом функционеру Мирославу Алексићу.

Казао је да је прихватио предлог Народне странке о слању тог писма, те додао да ће послати писмо и западним лидерима.

Алексић је поздравио најаву Вучића.

„Добро је што ћете послати писмо и то говори да је овде могло другачије да се говори, да сте то ви желели“, казао је он.

Резолуција Народне странке о Косову и Метохији није стављена на дневни ред посебне седнице парламента о Косову.

17:41

Бурно у Скупштини: Алексић рекао да Радоичић малтретира Србе, Вучић га брани

Мирослав Алексић, шеф посланичке групе Народне странке, рекао је да је посебна седница о Косову у Скупштини није испунила сврху и да грађанима након ње неће бити боље. Посебну пажњу привукло је његово излагање о људима из Српске листе, односно Милану Радоичићу, за ког Алексић тврди да малтретира народ на КиМ. С друге стране, председник Србије каже да му није јасно одакле Алексићу право да наступа као тужилац и судија, напомињући да се потпредседник НС служи најгорим могућим политичким преварама.

17:19

Алексић: Вучићу, 56 минута сте кукумавчили

Мирослав Алексић, шеф посланичке групе Народне странке, рекао је да је ова седница пуна политичких парола и празних прича.

“Ви сте господине Вучићу говорили о извештају дуже од сат времена. Од тога 56 минута сте кукумавчили и говорили шта све нису испоштовали Албанци”, рекао је он.

17:15

Вучић: Вама није битно Косово, већ вам је важно да склоните мене

Председник Србије Александар Вучић рекао је да прича Зорана Лутовца о статусу и стандарду значи да је статус решен.

„Они више не причају о Косову, за њих је то завршена ствар. За њих је проблем у Србији и тај проблем је Александар Вучић. Кажу да је проблем мој легитимитет, то да ли сам ја аутократа, диктатор, зликовац, ђубре, свиња…“, рекао је Вучић, да би се потом из сале чуло како је неко добацио: „Мафијаш“.

Вучић није остао дужан:

„Мафијаш, мајмун, криминалац… Све то. И то ми добацује онај који и пљескавице кад је продавао, он је крао на пљескавицама“.

17:10

Лутовац: Србија је данас аутократија у којој Вучић одлучио о свему

Зоран Лутовац је рекао да је Србија данас аутократија у којој је Вучић узурпирао сву власт.

„Говорите у име владе, у име тужилаштва, у име свих. Ви сте портпарол свих институција у Србији. Шта год ви да потпишете, било ко, ко дође после вас, има пуно право да оспори то што сте ви потписали, јер то није демократска држава. Србија најпре мора да буде демократска држава“, рекао је Лутовац.

16:59

Лутовац: Вучић воли да прича бајке

Зоран Лутовац, председник Демократске странке, рекао је да данашње обраћање председника била комбинација техничког извештаја и исповести.

“Кад говори о институционалном насиљу, које генерише о свако друго насиље на Косову, као да говори о себи и свом режиму. Председник је човек који не верује у бајке, али воли да их прича”, рекао је Лутовац.

16:47

Милица Ђурђевић сад оптужује Вучића да изврће речи

„Никада у животу нисам приметила да неко има способност да сваку реченицу свог опонента потпуно изокрене и да тако упорно мења тезе. Ви говорите о томе да нећете дозволити Олују и погром, а занемарујете чињеницу да се сваког дана над нашим народу на КиМ догађа тихи погром“, рекла је она.

Одговарајући на излагање Милице Ђурђевић, Вучић је рекао да је она извртала његове речи и да је једина она навела како је рекао да Косово није део Србије.

Посланица из редова Заветника, Милица Ђурђевић Стаменковски осврнула се на то што су председник Србије и посланик Радомир Лазовић полемисали око стихова Маје Беровић.

“Овде је започета полемика око стихова новокомпоноване музике, а нећете ми замерити што ћу ја мало у другачијем тону започети своје данашње излагање: “Кажу да на Космету нема ништа наше, али то кажу они који немају ништа у својој глави”. То су речи блаженопочившег митрополита Амфилохија и његовим цитатом желим данас да пружим одговор и на вашу опаску (Вучићеву опаску прим. аут) да Косово није било увек наше”, рекла је она.

Вучић јој је одговорио, рекавши да изврће његове речи.

“То сте ви успели, извртањем мојих речи. Нећу да говорим председнику Скупштине да вас није опменуо кад сте ми рекли да немам ништа у глави, опет изврћући чињеницу да сам нешто говорио о КиМ што нисам и рекао”, рекао је Вучић.

Он се осврнуо и на тврдњу Ђурђевић Стаменковски да је најтеже бити државотворна опозиција.

“Ово што ви радите је најлакше и најодговорније. То се зове неподношљива лакоћа неодговорности – говорити оно што је лепо људима да чују, без обзира што то никакве везе са истином, озбиљношћу и одговорношћу нема. Ви то радите све време”, рекао је Вучић.

16:24

Вучић Милици Ђурђевић: Да ви водите земљу, нестала би Србија за 10 дана

Председник Србије одговорио је Милици Ђурђевић Стаменковски рекао да „лаж не може да пролази довека“.

„Политика коју бисте ви водили би уништила земљу брзином муње. У року од 10 дана би нестала Србија и Срби с Косова и Метохије. Ваша политика је политика кривотворења истине, политика необиљности, политика непажње…“, рекао је он.

16:03

Милица Ђурђевић цитира Амфилохија

Посланица из редова Заветника, Милица Ђурђевић Стаменковски осврнула се на то што су председник Србије и посланик Радомир Лазовић полемисали око стихова Маје Беровић.

“Овде је започета полемика око стихова новокомпоноване музике, а нећете ми замерити што ћу ја мало у другачијем тону започети своје данашње излагање: “Кажу да на Космету нема ништа наше, али то кажу они који немају ништа у својој глави”. То су речи блаженопочившег митрополита Амфилохија и његовим цитатом желим данас да пружим одговор и на вашу опаску (Вучићеву опаску прим. аут) да Косово није било увек наше”, рекла је она.

Она је затражила од председника Србија да направи тим за Косово састављен од способних и стручних људи, а не да, како каже, иде Марко Чадеж у Вашингтон да преговара, или Марко Ђурић.

15:53

Орлић хвали Вучића

Председник Скупштине Владимир Орлић изјавио је да ће сасвим сигурно Скупштина трајати до 23 сата, те да то значи да ће Вучића 13 сати бити у парламенту.

„Председник једини није излазио из сале“, рекао је Орлић.

15:46

Зеленовић: Србији је место на Западу

Шеф посланичке групе “Заједно-Морамо” Небојша Зеленовић рекао је у Србији веома лако осудити људе који мисле и раде другачије.

“Овде се данас доста говорило о томе ко има, а ко нема политику. Коалиција Морамо, са свим својим појединачним ентитетима се пре две године окупила око политике три тачке. Од те три тачке, ми данас говоримо од две”, рекао је Зеленовић.

15:08

Тадић: Да ли је на седници Скупштине скривена камера

Председник Социјалдемократске странке Србије (СДСС) Борис Тадић, запитао се да ли је седница Скупштине Србије, на којој се расправља о ситуацији на Косову, заправо скривена камера.

 

15:06

Орлић: Радићемо без паузе, до 23 сата

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић рекао је да ће посланици радити оквирно до 23 сата, те да неће бити паузе.

15:04

Палма вређа Лазовића

Драган Маркови Палма поручио је да би требало да се угледамо на косовске Албанце и да, попут њих, будемо јединствени. Он је потом почео да вређа Радомира Лазовића из Не давимо Београд ког је назвао „џиброњом пијаним“.

15:00

Палма: Србија је најбоља на свету

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма је, током обраћања у Скупштини, највећи део времена провео хвалећи председника Александра Вучића. Марковић је рекао да, кад погледа резултате Србије, као привредник, види да смо ми најуспешнија држава.

14:27

Вучић показивао фотографије Лазовића

Одговарајући Радомиру Лазовићу, Вучић је рекао да су оптужбе за криминалце на северу Косова флоскула коју користе непријатељи Србије из иностранства, подстакнути овде у земљи, а без икаквих доказа, како би се ослабила одбране српског народа на Косову. Он је питао Лазовића ко га информише о ситуацији на Косову, кад тамо, како каже, нема гласача. Вучић је у једном тренутку показао и фотографију Лазовића, рекавши да је насмејан ишао да се „сећа убиства Оливера Ивановића“.

14:16

Ово је говор после ког су напредњаци почели да урлају

Шеф посланичке групе Не давимо Београд Радомир Лазовић је на данашњој седници парламента посвећеној преговорима око Косова и Метохије поменуо смрт Оливера Ивановића и рекао да политички инспиратори његовог убиства данас аплаудирају председнику, што је изазвало бурне реакције посланика власти. Више о томе у посебној вести.

14:01

Кркобабић: Ми који аплаудирамо Вучићу смо оптужени да смо пуцали у некога

Посланик ПУПС-а Стефан Кркобабић изјавио је су посланици владајуће већине оптужени да су „пуцали на некога“.

„Каква је ово данас расправа међу нама? Шта се ово са нама дешава данас. Доживео сам да у Скупштини неки људи кажу: ‘Ви што аплаудирате Вучићу, ви сте пуцали у некога’. Ови људи овде су пуцали у некога? У кога сам ја пуцао? У кога је пуцао Влада Ђукановић, Марјан Ристићевић, Ђорђе Милићевић. Трагедију једне породице и човека користимо за политички обрачун. Ако је то коректно, онда више ништа нема смисла. Ко ми не верује, нека погледа стенограм“, рекао је он.

13:57

Дачић: Морамо бити свесни ситуације на Косову

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић рекао је да важно да будемо свесни ситуације у којој се налазимо кад је реч о Косову.

„Ја сам на почетку водио преговоре, касније Вучић као председник владе и Републике. Сигуран сам да политика која води ова власт свакако неће изаћи изван поставки које је скупштина 2013. усвојила, а то је да ни у ком случају ни формално, ни неформално, не долази у обзир признање Косова.

13:42

Вучић: Нити сам беба, нити лутам

Вучић је одговорио и на стих који му је упутио Лазовић: „Ти луташ Бебо, скренуо си с пута бебо…“.

„Ја вам честитам на томе, то је, рекао бих, нешто што ће ући у анале Скупштине – да у расправи о КиМ људи слушају о томе: „Ти луташ бебо, скренуо си с пута бебо’. Ја мислим да је то највиши степен одговорности који сте могли да покажете баш у расправи око КиМ. Нити сам беба, нити лутам, већ имам своју политику. А што се тиче вас, ваша политика је лоша, ни мало није наивна, ни невина, већ је веома опасна по интересе Србије, зато што би ви нашу земљу оставили без струје и рударе без посла оставили“, рекао је он.

13:40

Вучић одговорио Лазовићу: Ваша политика је независно Косово

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је политика Радомира Лазовића “независно Косово”.

“Кад кажете да Брнабић није ишла на Косово, то не зависи од нас, управо због споразума о слободи кретања за долазак високих званичника.. На личне увреде нећу да вам одговарам, али ћу да вам одговорим због грађана Србије. Десет година сам на власти, а моја имовина се није увећала, а што се вас тиче – молим вас покажите рачуне ко су они који вам дају новац”, рекао је Вучић.

13:27

Лазовић: Вучић у време НАТО бомбардовања бирао завесе за нови стан

Радомир Лазовић, шеф посланичке групе рекао је да је Вучић, за време НАТО бомбардовања, бирао завесе за нови стан. Он је рекао да шеф српске државе држи монопол над питањем Косова у јавности.

“Данас овај извештај Владе брани председник, човек који је иначе противуставно узурпирао све полуге моћи у друштву, па ваљда не чуди што је преузео и посао премијерке, а препрека му није ни пословник Скупштине који је на овај начин прекршио. Изгледа да више не може да се одлучи да ли је председник или је премијер. Као што стих једне популарне песме каже: “Ти луташ бебо, скренуо си с пута бебо”, навео је он.

13:17

Дачића изнервирао Бошко: Срам те било, ти мени да кажеш да се не јављам

Током обраћања председнику Србије, Бошко Обрадовић, лидер покрета Двери, рекао је да шеф српске државе прича бајке кад говори о уласку у ЕУ. Он је током свог говора поменуо и лидера СПС, Ивицу Дачића, рекавши да нема право да се јављам, јер је, према Обрадовићевим речима, био у влади Бориса Тадића.

„Ви сте влада континуитета са владом Бориса Тадића. А колега Ивица Дачић је седео у Тадићевој и у вашој Влади и боље да се више не јавља”, рекао је Обрадовић.

То је, по свему судећи, изнервирало Дачића који је добацио Обрадовићу са свог места.

Фото: Н.С.

 

13:05

Обрадовић: Председниче, ви причате бајке

Обрадовић је рекао Вучићу да прича бајке кад говори да ће Србија ући у Европску унију..

“Ви сте највећа бајка са том причом. Ми никада нећмо ући у ЕУ. Веома је важно што сте рекли да ЗСО неће бити формирана по Уставу Косова. Изузетно подржавам вашу подршку СПЦ, али ви сте на власт дошли обећањем да ћете поништити споразуме Борка Стефановића, а не само да их нисте поништили, него сте отишли и даље у њиховој примени и даље се на њих позивате. Ви сте влада континутита са владом Бориса Тадића. А колега Ивица Дачић је седео у Тадићевој и у вашој Влади и боље да се више не јавља”, рекао је Обрадовић.

Фото: Н.С.

 

12:57

Вучић оптужује Обрадовића: Добили сте ветар у леђа 2011. да узимате гласове СНС

Вучић је оптужио Обрадовића да је 2011. године има „ветар у леђа свих медија“, јер је, како каже, требао да узима гласове напредњацима.

„Знамо ко је све то омогућавао. Ћутали сте и нисте чак осудили напад и хапшења Срба који су учествовали у растурању првих кућа и барака које су Албанци постављали на северу КиМ који су требали да представљају нови гранични прелаз. Тада сте пустили да ти људи буду хапшени и прогоњени, а они су хтели да им не буде албанска чизма на северу КиМ и зато су то срушили. То је трајало три дана, а након тога су наше власти, заједно са међународним фактором, под великим притиском, донели одлуку да на том месту, Јарињу и Брњаку, направе те прелазе. Али да једном рашчистимо, нисмо то ми урадили, него ви и то је велика разлика „, рекао је Вучић.

Фото: Н.С.

 

12:40

Вучић одговара Обрадовић: Света земља, па се наједете јагњетине и прасетине

Вучић је затим одговорио Бошку Обрадовићу, рекавши да му је веома драго што има прилику да одговори на бројне неистине и паушалне оцене, које се, како каже, лако примају.

“Нисмо погазили Устав Бриселским споразумом. Уставни суд се изјаснио, нисте изнели истину господине Обрадовићу. Даље сте рекли да вам смета кад говорим о митовима, фантазмагоријама, јер је најлакше рећи да је то наша света земља. Шта сте ви? Више Србин него ја? Ви знате да кажете света земља, а ја не знам да кажем? Знам да то кажем и могу да поновим то хиљаду пута. Какве то везе има са реалношћу, какве то везе има са животом људи? Наша света земља, па онда одем у кафану да се наједем јагњетине и прасетине”, одговорио је Вучић Обрадовићу.

12:35

Вучић: Камбери користи „Куртијеву мантру“

Вучић се осврнуо на изјаву Камберија да Албанци на југу Србије треба да имају иста права као Срби на КиМ.

“То је Куртијева мантра, иначе. За тим посежете да бисте рекли да је Косово независна држава и да ми само треба да решимо билатереалним споразумима истоветност права које ће да уживају Албанци и Србу у две независне државе”, рекао је он.

12:30

Вучић: Зашто Камбери ћути о убиству породице Шутаковић

Вучић је, одговарајући на излагања посланика, најпре прокоментарисао говор Шаипа Камберија.

“Мени ништа није сметало у говорима народних посланица, јер сви имају право да говоре шта желе. Што се тиче вас, господине Камбери, захвалан сам вам на неколико ствари које сте рекли. Неретко говорите у својим наступима како треба да се суочимо са својом прошлошћу и да би требало да осудимо злочине над Албанцима. Немам ништа против да осудим злочине над Албанцима, где год да их је било. Ви неретко користе случај Серанде Богујевци, али нећете да кажете да су сви који су учествовали у том нападу осуђени правоснажним пресудима у правосудном систему Србије. Истоворемено, прећуткујете и нећете да нам одговорите ко је убио породицу Шутаковић у Ђаковици. О томе гласно ћутите и никада се о томе не изјашњавате. Као што видите ви имате неретко проблем да укажете на то шта се догодило породици Шутаковић или што се догодило српској деци на Бистрици”, рекао је он.

12:12

Обрадовић: Има ли овде неко да је за независно Косово

Шеф посланичке групе покрета Двери рекао је неопходан консензус и пуно национално једниство за очување Косова у саставу Србије. Он је питао да ли у парламенту има некога ко је за признање Косова.

“Ако нема, онда верујем да, уз различите ставове, ми можемо веома лако да се сагласимо око даљег пута где треба да идемо. Мислим да је то циљ ове седнице – да подвучемо црту и да идемо новим путем који ће сведочити национално јединство и поштовање Устава Републике Србије”, рекао је Бошко Обрадовић.

11:55

Посланик Заветника о Камберију

Посланик Заветника Драган Николић такође рекламирао повреду пословника, рекавши да је Орлић морао да прекине „тираду посланика из Бујановца“.

„Он стално, некажњено, помиње некакву Прешевску долину која постоји само у измишљеној географији“, рекао је он.

11:49

Двери се буне због говора Камберија

Милан Јаковљевић из Двери рекламирао је повреду пословника, тражећи од Орлића да реагује на тврдње Шаипа Камбери да је Косово независна држава.

11:39

Камбери: Неопходна нормализација односа Србије и Косова

Народни посланик Шаип Камбери каже да је обновљено интересовање САД за Западни Балкан и преговоре Београда и Приштине значајан за ток дијалога.

“Последњи договор између Косова и Србије је нови моментум који треба искористити као наставак дијалога до коначне нормализације односа”, рекао је он. Камбери сматра да су интереси Срба и Албанаца у изајамној сарадњи.

“Нема никакве дилеме да пресудни услов за те односе јесте нормализација односа са Косовом”, каже он.

11:32

Микетић: Ако можемо да решимо проблем са седењем

Народни посланик Ђорђе Микетић рекао је да посланичкој групи „Заједно-Можемо“ није омогућено да седну на места на која су предвиђена.

„Ако можемо ово да решимо некако данас – како бисмо могли да учествујемо у раду. Ако не, снаћи ћемо се“, навео је он.

11:31

Алексић: Да ли је Вучић добио наш предлог резолуције

Шеф посланичке групе Народне странке, Мирослав Алексић, питао је Вучића да ли је добио предлог резолуције коју је Народна странка предала Скупштини Србије.

“Материјал смо добили јуче. Нисам сигуран да је председник упознат са тим да је Народна странка дала предлог резолуције о Косову. У свом обраћању сада је тражио предлог. Ја сад не знам, ако је председник то добио, зашто није на дневно реду. Ако није, ја бих му то доставио”, завршио је Алексић и потом упитао Вучића да ли је добио предлог резолуције.

11:29

Време за расправу дуплирано са 5 на 10 сати

Посланици Скупштине Србије одлучили су данас да расправа о извештају о преговорима Београда и Приштине буде продужена на 10 сати. Тај предлог је поднео шеф посланичке групе Двери, Бошко Обрадовић. Посланици су гласањем одлучили да се дуплира време за расправу.

11:24

Вучић завршио говор, аплауз трајао дуже од минут

Након што је завршио обраћање, Вучић је испраћен аплаузом који је трајао дуже од једног минута

11:23

Вучић: Осам држава спремно да повуче признање Косова

Вучић је рекао и да је осма држава спремна да повуче признање независности Косова и Метохије и да су сви ти „папири“ у Министарству спољних послова, па је сада више земља у свету које не признају независност Приштине него обратно.

11:17

„Сумњам у договор са овим албанским руководством“

Вучић је додао да не верује да ће доћи до договора са тренутним албанским руководством.

“Њих не интересује никакав дијалог, као ни постизање споразума. Последњих месец дана јасно је да се мења арматура преговора – они хоће да нас приволе да се крећемо ка неформалном, али суштинском признању Косова. То ће бити представљено као дар са неба и шта год да кажемо имаћемо тешку ситуацију. Не знам како ћемо се одупрети томе, али притисци ће се само повећавати”, рекао је Вучић, додајући да Запад има потребу да “избију Путину аргумент Косова из руке”.

11:17

„Храбри најава формирања ЗСО“

Вучић је навео да је охрабрујуће то што је истакнуто да Заједница српских општина мора бити формирана.

“За нас је важно и то да ми имамо платформу. Све оне су усвојене у овом високом дому, пошто сам слушао неистине претходних дана да немамо платформу, молим људе који то говоре да погледају документа. Кад се говори о догађајима на терену, најтеже је за Србе је од доласка Аљбина Куртија на власт, кога су хвалили многи овде у Београду. То је такође био део хибридног рата против Србије”, истиче Вучић.

11:15

Ред апалуза, ред флоскула и фраза

Током говора председник Србије Александар Вучић готово да ништа ново није рекао. Говор пун фраза и флоскула у неколико наврата прекинули су посланици владајуће коалиције.

11:14

Вучић: Криза дијалога настала због две ствари

Вучић је рекао да Приштина увек иде на насилне акције, а онда је испричао и како је дошло до кризе дијалога.

“Криза дијалога проистиче из две ствари. Прво, Запад не жели да поштује повељу УН и Резолуцију 1244. То је наш највећи проблем и једино на шта можемо да се позивамо. Они кажу да се ствари на терену нису измениле поредак, али кад се то деси у Украјини, онда поредак УН није промењен, али кад је у питању Србија, онда јесу. И друго је то да њих не занима спровођење споразума који су потписани и они не желе да изврше притисак на Приштину”, навео је он.

11:06

“Не желимо поново народ на тракторским приколицама”

Вучић је рекао да Србија разуме шта значи мир и да не жели поново колоне са тракторским приколицама.

“Данас ће бити расправа ‘не ваља вам ово, не ваља вам оно’. Шта је предлог? Ја знам да ћу као председник подржати што више компромисних предлога да бисмо сачували мир. Мени би најлакше било да овде кличем рату, али желим да кличем миру, напретку и нормалности”, каже он.
Александар Вучић Фото: Филип Краинчанић/Нова.рс

11:03

“Београд поштује све договоре”

Вучић је рекао да Приштина износи неосноване оптужбе да Београд не поштује договоре.

“Београд поштује све. Али је проблем у томе што њима одређени договори служе, а у томе моја критика не иде Албанцима него онима који су били посредници, да кажу како су направили напредак. А шта је за њих напредак? То да само Срби испуњавају договорено, а они не”, каже Вучић

10:55

Лице са потренице прати говор Вучића

Милан Радоичић, потпредседник Српске листе који се налази на потерници косовских власти и црној листи САД, дошао је на седницу Скупштине. Више о томе прочитајте у посебном линку.

10:54

„Праве нове Србе који ће признати Косово“

„А ако желимо да се враћамо у прошлост, остајемо са друге стране завесе и за нас више нема места. Сваки разговорувек води ка томе ‘шта је то што ћете ви Срби да учините да бисмо умилостили господу у Приштини’. Како су то радили све време? Они су подстицали све што је Приштина радила, они су радили су на поделама међу Србима. Стотине милиона евра су уложили како би располутили српски народ. Правећи медије, поткупљујући Србе, правећи агенције, радио станице, како би направили неке нове Србе, који би прихватили независност Косова и Метохије“, рекао је Вучић.

10:51

„Косово је чедо ЕУ“

Вучић је рекао да је Косово као независна држава „чедо ЕУ“ и да ће га Брисел увек бранити.

„А на све све инциденте и нападе они ће одговарати само саопштењима. Кад питате Европљане како је данас Срба мање на Косову, они немају одговор на то. Само кажу да ако желимо да идемо напред, ми морамо то да прихватимо“, рекао је он.

10:48

Сукоб на Косову би био катастрофа за Србију

Вучић је рекао да је Србија показивала конструктивност, не из страха од НАТО војника.

„Није Србија више онако слаба као што је била 1998, 1999, 2004. и 2008. године. Наше војне и полицијске снаге су данас десетоструко јаче. Ми данас поседујемо и више памети и мудрости, и урадићемо све што је у нашој моћи да сачувамо мир за наш народ на Косову и Метохији. Ако дође до било каквог сукоба, то би била катастрофа за целу Србију“, рекао је он.

10:48

Вучић: Никад нећемо признати Косово, сукоб би био катастрофалан за Србију

Председник Србије Александар Вучић започео је обраћање посланицима у Скупштини Србије, наводећи да су је ситуација око Косова неповољна по Србију, посебно након што се догодио конфликт на истоку Европе. Он је рекао да Србија никад, ни посредно, ни непосредно, неће признати Косово.

10:16

Ћута, Зеленовић и Микетић без места

Фото: Н.С.

 

На почетку седнице виђена је једна необична ситуација. Наиме, посланици „Заједно-Морамо“, Александар Јовановић Ћута, Небојша Зеленовић, Данијела Несторовић, Ђорђе Микетић стојећи су дочекали почетак седнице. Они су се обратили председнику Скупштине Владимиру Орлићу тврдећи да им је неко заузео место. Орлић, међутим, није желео да им изађе у сусрет, рекавши да седница о Косову није место где би требало да се разговара о томе где ко седи.

10:03

Дрецун: Очекујем конструктивну расправу о косовском питању

Председник скупштинског Одобра за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да на данашњој посебној седници парламента очекује конструктивну расправу, на којој ће народни посланици дискутовати о начину решавања питања КиМ.

09:59

Вучић стигао у Скупштину

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Скупштину Србије где би од 10 сати требало да почне посебна седница о Косову и Метохији. Вучић ће народним посланицима представити извештај о преговорима са Приштином.

Фото: Н.С.

 

09:43

Ристић: Не можемо да подржимо овај извештај

Посланик „Уједињених“ Славиша Ристић рекао је да Срби с Косова очекују јединство и консензус кад је у питању КиМ:

„Таква порука би била много значајнија од седница Савета за националну безбедност“, навео је он.

09:38

Стефановић: Нећемо гласати за извештај који ће презентовати Вучић

Борко Стефановић изјавио је у Скупштини да це његова посланичка група неце подржати извештај о преговарачком процесу.

„Овај извештај показује колико је било штетно да се узвикују лажне победе које се врло лако претварају у поразе“, рекао је он.

09:32

Вучић већ спремио причу како је „сам против свих“

Према последњим информацијама, шеф српске државе Александар Вучић ће сам изаћи пред посланике и изложити ситуацију на Косову. То је, како сазнаје Нова.рс, саопштио председник Скупштине Владимир Орлић на састанку са шефовима посланичких група.

09:28

Јеремић: Скупштинска расправа о КиМ не сме да се заврши без резолуције

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да се не сме дозволити да се данашња седница Скупштине Србије о Косову и Метохији „сведе на пуку размену оптужби власти и опозиције“, нити да се оконча без усвајања документа којим ће се јасно дефинисати оквир и смернице за поступање државе у будућности.

09:27

Обрадовић: Данас почиње најважније заседање

Председник покрета Двери Бошко Обрадовић написао је на друштвеној мрежи Твитер да је данашња седница Скупштине најважнија до сад.

09:22

Шта ће опозиција питати Вучића о Косову и како се спремају за Скупштину

Посланици опозиције данас ће на посебној седници Скупштине Србије посвећеној преговарачком процесу са Приштином бити у прилици да председнику Александру Вучићу постављају питања, али и да изнесу своје предлоге о решавању проблема Косова. Портал Нова.рс питао је опозиционаре како се припремају за посебну седницу

09:21

Орлић: Расправа неће моћи да се заврши за један дан

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић изјавио је да не очекује да ће расправа о Косову и Метохији, која је данас на дневном реду седнице парламента, бити завршена у току једног дана.

09:21

Шта пише у извештају о Косову

Влада Србије доставила је Скупштини Извештај о преговарачаком процесу са привременим институцијама у Приштини, а који ће бити представљен на сутрашној седници посвећеној Косову и Метохији. У извештају се између осталог наводи да је Александар Вучић најзаслужнији за договор о личним картама.