Верници поштују мере — у цркву са маскама и по пет људи

0

Црква и верници у Београду су на литургији, на Младенце, поштовали мере Владе Србије у борби против коронавируса, тако што су стајали испред храмова и улазили унутра смењујући се по пет људи.

Патријарх СПЦ Иринеј у допису је наложио свештенству да се сав богослужбени и парохијски живот саобрази одлукама Владе Србије о забрани окупљања више од петоро лица на једном месту и другим превентивним мерама које треба да допринесу спречавану ширења вируса корона.

„Истовремено их позивамо да на сваки могући и дозвољени начин воде духовну бригу о парохијанима који су им поверени“, наведено је у допису за Архиепископију бегорадско-карловачку.
У Саборној цркви верници су слушали литургију и молили се испред храма држећи одстојање, а поједини су носили маске.

Како су рекли Танјугу, на улазу у цркву мора да се стави заштитна маска.

Током причешћа верници су се смењивали у цркви, а било је и доста младих људи са децом.

У Цркви Светог Николе у Вишњици свештенство и верници су се, такође, придржавали мера владе и у део цркве где стоји народ није улазило више од по пет верника.

У вишњичкој цркви свештеник је причестио вернике испред храма.

Хришћански поредак на јутрошњој служби, не као недостатак вјере, него као примјер другима…

Што је отац Слободан Јокић рекао, хришћани су једини спремни за све што се дешава, јер Часни пост и јесте суздржање. Хришћани су у њега ступали и ступају својом слободном вољом. Зато сада када је читава планета у некој врсти принудног поста, хришћани су већ спремни и треба да онима који нису дају примјер. И наставе своју молитву за спас свијета коју кажемо на свакој литургији и кад јесу и кад нису ванредна стање, записао је Марко Ковачевић на свом фб профилу.

Социјална дистанца, предвиђена мјерама Владе Црне Горе, поштује је испред свих храмова СПЦ. Тај ред и достојанствена тишина, наша је највећа побједа! Као у Никшићу, слично је и испред Петрове цркве у Бијелом Пољу.

„Господе, не изобличавај ме у јарости Својој, нити ме васпитавај у гњеву Своме! Помилуј ме, Господе, јер сам немоћан; исцели ме, Господе, јер се пометоше кости моје, и душа је моја веома смућена. А Ти, Господе, докле ћеш? Обрати се, Господе, избави душу моју, спаси ме ради милости Своје. Јер мртви не спомињу Тебе; и у аду ко ће Те славити? Изнемогох од уздисања свога; сваку ноћ квасим одар свој, и сузама својим натапам постељу своју. Помути се од јарости око моје, овештах међу свима непријатељима својим. Одступите од мене, сви који чините безакоње, јер Господ је чуо глас плача мога, Господ је чуо молбу моју; Господ молитву моју прима. Нека се постиде и помету сви непријатељи моји, нека се поврате и постиде одмах.“- Молитва за тјелесно оздрављење.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!