Прочитај ми чланак

Убица из Дубоне се месецима пре масакра хвалио оружјем: Урош ми показивао пиштољ

0

Урош Блажић (22) који је оптужен да је 4. маја прошле године, у селима Дубона и Мало Орашје, убио девет особа и ранио њих 13, оружје за које је рекао да је у поседу његовог оца, показивао је свом другу још 2022. године. Тај младић саслушан је у Вишем јавном тужилаштву у Смедереву током истраге за масакр који је Блажић починио и том приликом је открио да је осумњичени често показивао оружје које је поседовао, али и да је пуцао у џак и тако вежбао.

У Вишем јавном тужилаштву у Смедереву саслушан је и друг Уроша Блажића који је говорио о њиховом познанству, али и открио детаље о оружју које је Блажић поседовао.

„Живим у Београду, а Уроша сам упознао 2022. године током лета, мислим да је био крај јула месеца, у Херцег Новом. Био сам на летовању са својим другом и том приликом смо упознали Уроша. Он је био у друштву које је конзумирало алкохол, а имајући у виду да није пио, њему је више одговарало да буде у мом друштву. По повратку, чули смо се преко телефона и ја сам отишао сам код Уроша у Дубону где смо говорили о моторима“, навео је овај сведок.

Током 2022. године, према речима овог младића, често су се виђали.

„Преспавао би у Београду некада код мене када би радио на грађевини, а ја сам му пронашао и посао у Немачкој преко зиме, где је остао три месеца. Док је био у иностранству, сваки дан смо се чули, никада није исказивао незадовољство. Знам да се са мајком често чуо телефоном, мој утисак је да са мајком био близак. Често сам знао и ја да одем код њега у Дубону“, навео је овај сведок.

Младић је испричао и шта се дешавало у данима пред саму Нову годину када је био у Дубони. Наиме, како је испричао, заједно су отишли на сточну пијацу и купили живо прасе које су усмртили пиштољем.

„Урош је донео један пиштољ, црне боје, и рекао да је очев. Дао ми је пиштољ којим сам ја убио прасе. Када ми је дао пиштољ, позвао ме је до подрума куће, где ми је показао џак пун песка и рекао да пуцам у њега како би проверили да ли пиштољ право пуца“, рекао је сведок и истакао да је он то урадио јер се бавио стрељаштвом.

Младић наводи и да је рекао Блажићу да није безбедно да пуца у џак, на шта му је он одговорио да је у исти џак пуцао и раније.

„Иначе, поред овог пиштоља, Урош ми је лета 2022. године показао и да има стартни пиштољ, али ми није рекао где га је набавио. Тада је у друштву било и неких девојака, па мислим да је хтео да се прави важан и зато је показао тај пиштољ. Том приликом је показао и школску бомбу, не знам одакле му, али је моја претпоставка да је набавио од оца, пошто му је отац радио у војсци. Том приликом сам и ја држао ту бомбу, али сам Урошу рекао да ме оружје генерално не интересује па ми га није више спомињао“, навео је он.

Сведок је тужилаштву рекао да је Блажића последњи пут видео дан или два пре масакра, у већем друштву.

„Што се тиче критичног дана, познато ми је да се целог дана спремао за славу, био је у кући од својих родитеља. Дописивали смо се преко „wхатсапп“ групе у којој је било петоро, шесторо нас. Написао сам да сам кренуо за Беч, комбијем. Након тога је у тој групи настала нека препирка између једне девојке и њега“, навео је младић и додао да га је после пола сата или сат, позвао друг и послао му вест да је пуцано у Дубони.

Сведок је истакао да га је тај друг одмах питао да ли је Урош то урадио, након чега је он позвао Блажића, али се он није јавио.

Сведоку је предочено и да је 4. маја 2023. године у 21.30 часова, након што је избила свађа на „wхатсапп“ групи, Урошу написао: „Не пиши никоме“, а да је њему он одговорио: „Седам у кола, а убрзо затим идем да правим масакр“.

„Након овога ми је послао поруку у 22.14 часова: „Изгорео сам“. Нисам схватио озбиљно, ни на крај памети ми није пало да може да уради ово што је урадио. Нисам мислио ни да ће да иде са неким да се бије, а камоли да уради ово што је урадио“, закључио је овај сведок.

Подсетимо, тог 4. маја, дан након стравичног масакра у школи „Владислав Рибникар“, Урош Блажић узео је аутоматску пушку, пиштољ, муницију и бомбе и кренуо у крвави поход по селима Мало Орашје, Дубони и Шепшину, у околини Младеновца. Он је убио девет особа, а ранио више од 13 људи.

Психијатријско вештачење показало је да је Урош Блажић био потпуно урачунљив у моменту извршења злочина. Претресом објеката у власништву његове породице пронађен је читав арсенал оружја.

Урошу Блажић се на терет ставља тешко убиство, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, отмица и неовлашћено коришћење туђег возила.