Прочитај ми чланак

Проф. Давор Калајжић: Где је Данка Илић?

0

После скоро месец дана од нестанка малолетне Данке Илић, држава је у потпуности утихнула. Тоне нових вести у потпуности су потиснуле још једну у низу дечијих и свенародних трагедија којима је кумовала ова коалиција на власти.

Не знамо где је Данка, не знамо откуд „признања“ без тела, не знамо под каквим околностима је угашен живот Далибора Драгијевића током полицијског испитивања, не знамо ко је опозвао аустријску полицију, не знамо зашто је Нинослав Цмолић још увек у државној служби, не знамо зашто породици Драгијевић није дозвољено да идентификује тело преминулога, не знамо зашто је покојник испоручен у металном завареном сандуку, не знамо зашто је поступајући тужилац дозволио ометање истраге, не знамо откуд Информеру и осталим блатоидима наводни подаци из истраге, не знамо откуд Данкина слика у локалним огласима септембра 2023. не знамо откуд на сајту „Света Мери међународна усвајања“ из 2023. слика „Карина, дете на чекању“ која неодољиво личи на Данку Илић, не знамо, не знамо, не знамо …

Али зато знамо да је Ана Михаљица после огромног притиска јавности, упркос силовитом државном отпору и покушајима сатанизације несрећне мајке, успела да „дође у посед“ своје деце. Знамо и да ће неки од центара за социјални рад бити предметом будућих темељних истрага. Знамо и да је Томислав Николић, позивајући се на уставна овлашћења, а притом прекршивши Устав Републике Србије, члан 26. став 2. потписао „Указ о проглашењу Закона о потврђивању Конвенције о заштити деце и сарадњи у области међународног усвојења“, чиме су у Србији отворена врата за у најмању руку сумњиве радње приликом посредовања код „међународног“ усвајања. Знамо и то, да та „међународна усвајања“, циљају искључиво на децу ометену у развоју по било ком основу, децу до седам година старости и знамо то да та деца пролазе темељну комисијску медицинску тријажу у згради амбасаде САД у Србији.

Да ли знате, да је на сајту горе поменуте „Свете Мери“ објављено да се годишње из Србије у САД „усвоји у просеку 3 до 7 деце“? Да ли знате шта је са том децом данас? Да ли знате да „Света Мери“ има потписан Уговор о сарадњи у области посредовања са Министарством за бригу о породици и демографију, које је „уговор“ наследило од Министарства за рад, борачка и социјална питања, а који је потписао ондашњи министар Зоран Ђорђевић? Да ли знате да поред ове међународне организације, још око пола туцета сличних има потписане уговоре са Министарством за бригу о породици и демографији? Да ли неко у јавности зна колико деце је „међународно усвојено“ од стране ових посредника? Да ли је неко до данас обишао ту децу?

До коске огољена мафија узда се у Бијело Дугме – „Све ће то о мила моја, прекрити рузмарин, сњегови и шаш“, па су Данку и Далибора прекрили Косовом, Саветом Европе, Сребреницом, Макроном, београдским натезањем, Израелом, Ираном, Рио Тинтом, Саветом безбедности, Несторовићем … Пре тога су тако прекрили Кантримена, Дољевац, Бањску, Рибникар, Младеновац, хеликоптер, Станимира Брајковића, Јелену Марјановић, рудник Соко, Ћурувију, Либију, Даду, Панића, Савамалу, Охрид, Тирану, Брисел, томос, вагоне цистерне, аеро запрашивање, Мекларене, пешачке прелазе, кофере, порезе …

Покрет „Моба“ не спава. Стално смо на терену, а дневно прегледамо на стотине порука везаних за ово и многа друга питања. Стварамо регистар нових околности у старим кривичним делима. Стварамо експертски тим прелазне Владе стручњака. Кривци ће бити процесуирани!

Председник покрета „Моба“, Давор Калајжић