Претње уочи избора: „Или ће Албанац бити премијер С. Македоније, или нема Владе“

0

Северна Македонија, премијер Албанац или нема владе

Нешто мање од месец дана пред ванредне парламентарне изборе, албанска Демократска унија за интеграције упозорила је македонске странке да неће пристати на формирање нове владе, уколико се на њеном челу не буде налазио Албанац.

То је порталу Плусинфо рекао неименовани званичник партије Алија Ахметија, најављујући да ће лидер странке име кандидата за премијера објавити првог дана кампање, преноси РТС.

– Уколико Заев или Мицкоски одбију понуду, а ДУИ освоји највише гласова међу албанским странкама, влада неће бити формирана. Уследиће политичка криза и нови избори – рекао је функционер Демократске уније за интеграције.

Лидер владајуће Социјалдемократске странке, Зоран Заев унапред је одбио захтев Ахметијеве партије, наводећи да оваакав потез представља ултиматум, којим ДУИ затвара врата будуће коалиције.

Хладнокрвно убио полицајца и ранио колегу: Афроамериканц осуђен на 110 година затвора
Против Ахметијевог предлога изјаснио се и први човек Алијансе за Албанце, Зијадин Сеља.

Време је за првог Албанца на месту премијера Северне Македоније“, рекао је лидер Демократске уније за интеграције.

Иако Ахмети није помињао имена, албански медији у Северној Македонији наводе да ће његов кандидат за место шефа владе бити Љазим Дестани.

-ДУИ нема легитимитет да говори о потребама грађана. Њихових 18 година обележила су неиспуњена обећања, скандали, лажи и манипулације – рекао је председник Алијансе за Албанце, Зијадин Сеља.

Изјава лидера Алијансе за Албанце, која је као и ДУИ била део владајуће коалиције на чијем су се челу налазили социјалдемократе Зорана Заева, уследила је пошто је Али Ахмети рекао да је време за Албанца на челу владе Северне Македоније.

Сеља је, истовремено, подсетио да је Ахмети пропустио седницу парламента на којој је потврђен избор Таљата Џаферија на место председника Собрања. Избор првог Албанца на ћело парламента пратила је серија инцидената, које су организовале присталице ВМРО-ДПМНЕ.

Једнако оштар према Ахметију био је и Зоран Заев, који је рекао да ДУИ неће бити део будуће владајуће коалиције, уколико захтев Ахметија буде да његова странка добије место премијера.

Суштински, Демократска унија за интеграције, настала демилитаризацијом Ослободилачке националне армије после потписивања Охридског споразума 2001. године, била је део свих владајућих коалиција од тренутка када је први пут изашла на изборе.

На последњим изборима, пак, чак 70.000 Албанаца гласало је за СДСМ, односно свега око 12.000 мање него за Ахметијеву странку, што је изазвало пометњу на албанској политичкој сцени.

Ванредни парламентарни избори у Северној Македонији заказани су за 15. јули.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!