Прочитај ми чланак

Патријарх Кирил – НАТО агресија показала лицемерје Запада и чврстину српског народ

0

ВОЈНА агресија НАТО-а на Југославију 1999. године јасно је показала лицемерје западног света и истовремено чврстину српског народа, изјавио је руски патријарг Кирил на ванредном Светском руском народном сабору.

– Пре три дана смо се подсећали трагичног датума – 24. марта се навршило 25 година од почетка војне агресије НАТО-а на суверену Југославију и интензивног бомбардовања Београда. Тада сам био у Београду и својим очима видео ова бомбардовања. Одсео сам у хотелу који је био изнад центра града и са терасе хотела сам све могао да видим. Никада нећу заборавити осећај запањености, када видите како ракете лете, како падају на миран град, како експлодирају и почиње пожар – рекао је патријарх.

Он је напоменуо да се све то догодило без објаве рата, зато што је „некоме пало на памет да пацификује српски народ и целу Југославију“.

– Мислим да ће ова слика остати пред мојим очима до краја мог живота – рекао је поглавар Руске православне цркве.

Према његовим речима, тада је постало јасно да речи „демократија”, „слобода”, „људска права”, „међународно право” не представљају ништа ако је то у интересу светских моћника, преноси Спутњик.

– Али, упркос невиђеним војним мерама које су западне земље колективно предузеле, ништа им није пошло за руком. Јер јака вера српског народа, његова непоколебљива оданост Христу и Цркви, као и његова национална традиција, и даље духовно хране нашу браћу – закључио је патријарх.