Прочитај ми чланак

Ослобођајућа пресуда за митрополита Серафима, одбио да због короне затвори цркву!

0

Епископ китирски Серафим, коме је судила Друга трочлана Пирејска племелиодикија због кршења забране одржавања Свете литургије током марта 2020. године, због мера пандемије по циркулару Светог синода, ослобођен је од оптужбе. Пирејски митрополит Серафим је такође учествовао као сведок одбране на суђењу.

Према информацијама Kythera.News, када је почело суђење и представљени браниоци, председник суда им је рекао: „Почаствовани сте овом одбраном“. 

Суђење је завршено за 15 минута. Тужилац је предложио ослобађајућу пресуду, док се председник судског већа митрополиту китирском обраћао са „високопреосвећени“. 

Када је изречена ослобађајућа пресуда, публика је аплаудирала.

Како преноси Катимерини, 20. марта 2020. године, митрополит китирски Серафим отворио је врата митрополијског храма Часног крста у Китири и позвао вернике на службу, коју је обављао у редовном режиму, упркос антипандемијској забрани, а потом дао налог да се уз звоњаву звона позове верни народ да присуствује служби у цркви. 

Сутрадан је митрополит медијима изјавио да забрана архиепископа атинског у време одржавања службе није била стигла. Због тога је против митрополита поднета кривична пријава и он је ухапшен.