ЧЕРЧИЛ СРБИМА НИКАД НИЈЕ ОПРОСТИО ШАМАРЕ У БГД? Војвода Танкосић налупао га је …

0

На данашњи дан 1874. године рођен је британски државник Винстон Черчил, премијер Велике Британије 1940-1945. и 1951-1955.

За његово име, када су Србија и Југославија у питању, везују се многе легенде, а једна од њих је и да је у Београду својевремено добио батине и да је касније због тога мрзео Србе.

Ову причу помиње архитекта Александар Дероко, у књизи „Мангуплуци око Калемегдана“, издатој 1987, мада је вероватно много старија. Догађај се наводно одиграо 1910, када се Черчил чувеним возом Оријент Експрес враћао из Истанбула у Лондон и зауставио се у Београду на неколико сати.

Пар године пре тога, Черчил је у енглеским новинама написао нешто што је пренела српска штампа, а што је јако разљутило тада поручника Војислаца Воју Танкосића, истакнутог члана „Црне руке“ и четничког војводу. Он се тада заклео да ће „том Винстону показати његовог бога“ ако се икад сретну.

Михајилове, Танкосић је као без душе дотрчао до кафане и испсовао и „развукао два шамара“ надобудном Енглезу, тако да га је морала жандармерија отпратити до воза. Инцидент је након званичних извињења изглађен, а касније, због каријере коју је начинио Черчил, о томе се није смело ни говорити, писао је Дероко.

Поборници ове теорије верују да је Черчил од тада замрзео Србе и да је овај догађај пресудно утицао на политику коју је водио према Србији и, касније, Југославији.