„Мило црта мете владикама и свештеницима“

0

Митрополија црногорско-приморска се после дешавања у Црној Гори претходних дана и хапшења свештених лица, огласила саопштењем, у ком је јасно поручено да "неће дати светиње" и позвали су председника Црне Горе Мила Ђукановића и премијера Душка Марковића да "престану да цртају мете владикама и свештеницима".

– Већ месецима траје отворена кампања против Цркве, епископа, свештенства и верујућег народа у Црној Гори. Антиуставни и нецивилизацијски Закон о слободи вероисповести био је јасан и конкретан корак којим се владајућа већина отворено декларисала као антихришћанска, нарочито антиправославна. Доба коронавируса је показало да је власт и богоборна и да јој ништа није свето. Затварање православних храмова, полицијске опсаде, забрањивање верницима да улазе у њих, спречавање свештеника у обављању својих верских обреда и на крају хапшење и притварање свештеника и владике су поступци који Црну Гору полако претварају у државу која више личи на тоталитаризам Енвера Хоџе него на савремену и демократску државу. Обраћања најодговорнијих људи у држави само су потврдила да све ове акције нису производ случајности и некоординације, већ смишљен и опасан план обрачуна са православном црквом – наводи се у саопштењу Митрополије црногорско-приморске.

© Фото : Facebook/Printscreen

Наводи се да последњих дана свештена лица нису безбедна у Црној Гори.

– Последњи догађај од синоћ када је нападнут свештеник Никола Радовић испред Парохијског дома у Бару показује да је безбедност епископа и свештеника у Црној Гори озбиљно угрожена. Свештенику Николи је група младића дошла изпред дома, почела да урличе, виче, прети. То је изазвало узнемирење, нарочито код мале деце и супруге. На молбу оца Николе да се разиђу и иду својим путем, почели су да му псују српску мајку и да му прете, помињући да попови убрзо више неће моћи по Црној Гори да се шетају. Ако томе додамо да је најбучнији из те групе био младић исламске вероисповести, онда видимо сву неозбиљност и неодговорност, на првом месту председника Ђукановића и премијера Марковића који цртањем мета владикама и свештеницима стварају амбијент који, надамо се, нико у Црној Гори не жели. Није ли ово плод Ђукановићеве злонамерне и нетачне констатације да „Црква увози свештенике“? Случај је пријављен полицији – наводе из Митрополије и додају:

– Оштро протестујући и осуђујући овакво понашање власти и њихових присталица, позивамо све у држави, а нарочито оне који су најодговорнији, да престану са гоњењем Цркве, епископа, свештенства и верујућег народа, уз молитву да се литије што пре врате, јер се кроз њих очигледно исцељује ово друштво од међусобне мржње и пакости. Одлучни да истрајемо на путу Божијем, ходећи стазама Светих Божијих људи, уздајући се у њихову помоћ поручујемо још јаче и гласније – Не дамо светиње! – закључује се у саопштењу Митрополије.

Амфилохије: Црногорска власт позива на стварање своје сатанске цркве

– Стварање цркве на основу припадности државне или било које друге припадности је безумље и већег није било у овдашњој историји. А чим се неко отуђи од цркве, чим се обезбожи, онда све мења, мења и главу и нацију, и тако то бива свуда у свету – оценио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је додао:

– Видите шта се догађа овде у овој Црној Гори, Боки и Брдима. Ова савремена црногорска власт позива на пут који је беспуће, на пут одрицања од Бога љубави и Цркве Божије, на стварање своје сатанске безбожне цркве, богопротивне цркве која је разапела Христа и оне правде коју је применио Понтије Пилат прихвативши лажи о Христу и осудивши га на смрт и распеће – нагласио је митрополит.

Амфилохије је јуче на празник Светог Јована Богослова, поводом храмовне славе, служио литургију у цркви апостола Јована у Побрђу, у Доњем Грбаљу, као и помен оцу Мому Кривокапићу.

– И међу вама Бокељима има оних који се сада одричу да нису Срби, да нису православни, који хоће своју цркву. Коју своју Цркву? Где је то било у историји да безбожник ствара цркву? То само може у овој безумној, избезумљеној данашњој Црној Гори. Безбожник да ствара своју цркву! То је ђавоља црква, то није Божија Црква. Овај народ је припадао, без обзира како се звао: Бокељ или Брђанин или Црногорац, једној светој саборној апостолској Цркви Христовој, која се зове и звала се кроз векове Српска црква, нарочито од времена Светога Саве – рекао је митрополит Амфилохије и додао:

– Нажалост, данас у овој нашој никада несрећнијој Црној Гори, они који су обоготворили Броза и Стаљина, повели братоубилачки рат 1941, па наставили до данас да воде то братоубилаштво, клањали се Титу и партији, сада проглашавају Црну Гору и своју нацију за Бога и хоће Цркву да претворе у своје божанство – рекао је митрополит и запитао се како могу атеисти да знају шта је и ко је црква.

Кад би то знали онда би, како је казао, знали да се ова Српска црква, која се данас зове СПЦ, тако зове и у Француској, где има Француза који јој припадају, затим у Шпанији…

– Нико њих не тера да буду Срби, нити су они то тражили, него да буду припадници једне свете саборне и апостолске Цркве. Ја јесам и Србин, и јесам и Црногорац, и моји су преци немањићку Морачу припојили 1820. године Црној Гори. Јесам и Црногорац, али сам, пре свега, оно што су били сви моји преци. Шта треба да радим, да се одрекнем деда, предака? Како то може да буде?

Посебно је нагласио да ови „кумровачки ђаци, васпитани у безбожништву, који сада хоће да стварају неку Црну Гору, хоће и храмове Краљевине Црне Горе, која је била крштена јер су је створили црногорски митрополити који су сви били Срби“.

– Они су створили Црну Гору крштену, миропомазану, која се причешћивала, а не Црну Гору Јосипа Броза и онога што су урадили Фрањо Јосиф и тај његов каплар на Ловћену. Монтенегрини хоће Броза и тај каплар сада диригује овде. Све што раде је у том духу каплара Фрања Јосифа. Прво су срушили Цркву Св. Петра на Ловћену и починили најстрашнији злочин и сада комите лудују по Ловћену, а Његош је тамо утамничен – закључио је митрополит Амфилохије.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!