Протести у БГД против спорног црногорског закона, патријарх служио молебан ВИДЕО

0

Протест против доношења спорног Закона о слободи вероисповести у Црној Гори који организују Студентски клуб Правног факултета и студенти Универзитета у Београду — почео је око 18 часова испред цркве Светог Марка у Београду. Од 20 часова је у Саборној цркви молебан служио патријарх српски Иринеј.

Носећи транспаренте и заставе на којима је писало „Храбро за Космет“ и „Не дамо светиње“, окупљени су скуп почели минутом ћутања Оливеру Ивановићу, који је убијен пре годину дана.

На скупу су говорили Милан Кнежевић, посланик из Црне Горе, Бранко Ракић, професор на Правном факултету у Београду, Бранимир Нешић, директор издавачке куће „Катена мунди“, Жељко Чуровић, удружење „Савез Срба из Црне Горе”, Часлав Копривица, професор на ФПН-у, Чедомир Антић, професор на Филозофском факултету, Немања Вучковић, председник Студентског клуба Правног факултета и студенти Универзитета у Београду.

Патријарх Иринеј служи молебан у Саборној цркви у Београду

Патријарх Иринеј служи молебан у Саборној цркви у Београду

Posted by Sputnik Србијa on Петак, 17. јануар 2020.

Уметнички програм изводе гуслар Вукојица Сандић и музички састав „Косовски божури“, наводе „Новости“.

Студенти Универзитета у Београду већ су организовали низ акција, како би утицали на српске власти да реагују на доношење спорног Закона о слободи вероисповести у Црној Гори.

Они су предали своје захтеве Председништву и позвали на конкретну реакцију поводом актуелне кризе у Црној Гори.

Данашњи протест ће се наставити шетњом од Цркве Светог Марка до Патријаршије, а студенти су добили званичну подршку патријарха Иринеја и очекују да ће се патријарх или неко други из Патријаршије обратити на скупу који организују.

Гост медијске куће „Центар”, у емисији „Интервју”, био је Немања Вучковић, председник „Студентског клуба” са Правног факултет и један од организатора студентског иницијативе којом се даје подршка српском и православном народу у Црној Гори у његовој борби за очување православних храмова уи светиња.

FOTO: SRBIN.INFO

Немања Вучковић је у емисији најавио миран протест који ће се одржати 17.јануара у 18 часова на платоу испред цркве Светог Марка.

Скуп је је добио и званично подршку и благослов од Патријарха Српске Православне Цркве, Његове Светости Иринеја.

FOTO: SRBIN.INFO

На протесту ће, како је рекао Вучковић, бити захтевано од српских власти да учине следеће ствари:

FOTO: SRBIN.INFO

1. Да Република Србија иницира расправу о спорном закону о “слободи вероисповести” и положају Срба и Српске православне цркве у Црној Гори пред Саветом безбедности Уједињених нација и Саветом Европе;

2. Да се актуелни амбасадор Црне Горе у Србији, Тарзан Милошевић, прогласи персоном нон грата и да се односи две државе сведу на конзуларни ниво;

3. да се дипломатама Црне Горе откаже гостопримство и смештај у амбасадама Републике Србије у свету(њих око 40) и ускрате српски ресурси, јер само сазнање да они користе наше амбасаде, а активно делују против српског народа и Српске православне цркве је забрињавајуће.

Захтеви су, додаје студентски вођа, пре пар дана предати и Предсенику Србије, Александру Вучићу, и министру спољних послова, Ивици Дачићу, а на скупу у петак ће присутнима бити саопшено како су они одговорили на те оправдене захтеве.