Прочитај ми чланак

Лажни албански свештеник провоцира с Цетиња: Црногорска црква је независна

0

Албански држављанин Никола Џуфка (Nikolla (Blazhde) Xhufka), који се представља као свештеник, на свом профилу на Фејсбуку објавио је фотографије сусрета са митрополитом неканонске Црногорске православне цркве Михаилом на Цетињу, као и провокативну фотографију испред Цетињског манастира, на којој је укрштеним длановима алудирао на албанског двоглавог орла.

У опису фотографија Џуфка је написао: „Историјски! Имао сам част да се сретнем са митрополитом црногорским, његовим преосвештенством Михаилом. Био сам изненађен чињеницом да његово преосвештенство савршено познаје Албанску цркву и до детаља живот и дело Фан Нолија. Црногорска црква је независна од српске демонске цркве. На овом састанку разговарали смо о суштинским стварима за будућност две цркве: албанске и црногорске“, написао је Џуфка.

Додао је да је са саговорником из неканонске ЦПЦ разменио савете, а да је његова главна порука била: „Албанци заслужују националну цркву далеко од српске и грчке“, те да су Албанци већински муслимански народ, али да је Албанска црква срце Албанаца. У свакој земљи у којој се говори албански мора постојати Албанска црква, нпр. на *Косову, Северној Македонији, Црној Гори, Чамерији… „Албанска православна црква Елбасана је духовни, верски и патриотски центар Албанаца свуда.“

Џуфка је такође објавио и фотографију са доскорашњим премијером Црне Горе Дританом Абазовићем и написао: „Братски састанак са Дританом Абазовићем на којем смо разговарали о Албанској националној цркви Елбасан, Фан Нолију и будућности Албанске цркве у Црној Гори“.

Како преноси подгорички портал ИН4С, албанска Православна митрополија Елбасана је путем званичног сајта радија „Васкрсење“ упознала јавност да је реч о варалици и лажном свештенику. У албанској јавности Џуфка је, додаје се, познат по изјавама пуним националне мржње и идејама о протеривању архиепископа Анастасија из Албаније и оснивању косовске цркве.

О овом лажном свештенику почетком године огласили су се из манастира Високи Дечани, обавештавајући јавност да се ради о преваранту који само жели да узбурка страсти и изазове мржњу својим националистичким испадима и промовисањем тзв. велике Албаније.