Прочитај ми чланак

КЛЕТВА УБИЛА 7 ПРЕДСЕДНИКА САД: Индијански поглавица после покоља је ово рекао

0

Текумсех је био индијански поглавица кога су у рату 1811. године амерички војници више пута преварили.

Целом племену су узели земљу и све их поубијали. Његов брат, духовни вођа племена је за време битке у којој је коњица генерала Виллијама Харисона, будућег америчког председника, направила велики покољ над Индијанцима сазвао „духове својих предака“ и са њима одлучио да прокуне Харисона.

„Постаћеш велики поглавица белог народа, али нећеш до краја извести свој мандат, ни ти нити било који после тебе који буде изабран у години која завршава са нулом, умрећеш насилном или природном смрћу, тако ми Манитуа, овако ће бити. И сваки пут кад умре, нека се сви сете смрти мог народа“.

Идућих 100 година сви амерички председници изабрани у нултој години су умирали током мандата. Људи су почели да верују у клетву, у „проклетство Текумсеха“.

Харрисон је изабран за председника 1840. године, а умро је након свега месец дана владања и тако постао амерички председник са најкраћим мандатом у историји. Он је инаугурациони говор, најдужи у америчкој историји, држао по врло хладном и кишовитом времену, а није хтио да обуче капут. Умро је од упале плућа.

1860. изабран је свима добро познати Абрахам Линколн, који је изгурао први мандат до 1864. године, а након продуживања мандата је убијен у атентату у позоришту 1865. године.

1880. изабран је Џејмс Гарфилд, који се на позицији председника задржао тек шест и по месеци, а убијен је у атентату док се заједно са супругом шетао улицама Вашингтона.

1900. је на изборима победио Вилијам Мекинли. У септембру 1901. тешко је рањен у атентату, у њега је за време посете граду Бафалу пуцао анархиста Леон Чолгос. Осам дана касније председник је умро.

1920. године за председника је изабран Ворен Хардинг. Умро је од „непознате болести“ три године касније. Наиме, Хардингова смрт се службено приписивала срчаном или можданом удару, али је одбијање госпође Хардинг да дозволи аутопсију довело до низа теорија завере и шпекулација.

1940. године по трећи пут за председника је изабран Френклин Д. Рузвелт, један од најпознатијих америчких председника. Изгурао је мандат до краја, опет изабран 1944. али тај мандат није изгурао до краја. Проклетство је ‘прорадило’. Умро је од излива крви у мозак три месеца након што му је започео четврти мандат.

1960. инаугурисан је Џон Фицџералд Кенеди, а убијен је у атентату 1963. на улицама Даласа.

Међутим, последња два председника Роналд Реган и Џорџ Буш успели су да преживе до краја мандата и разбију клетву.

Реган је изабран 1980. а он је успео да преживи атентат па је након опоравка изгурао још цела два мандата. На њега је 1981. пуцао пропали студент Џон Хикли млађи а метак атентатора прошао само неколико центиметара од његовог срца.