Прочитај ми чланак

ХИТ Застава Хрватске из СФРЈ изнад свињца (ВИДЕО)

0

"Бизаран прекршај и још бизарнију казну бележимо у месту Ђуловац, код Дарувара", најавио је водитељ "Вијести.хр" извештавање о догађају који је, баш то што је и рекао - бизаран. Главни елементи дешавања - узгојитељ свиња, мењање крова на свињцу, застава Социјалистичке Републике Хрватске, казна у непостојећим новчаницама због поменуте заставе, закон из 1993. године и закључак водитеља.

– Један мештанин је обнављао кров на свињцу и како приличи традицији, на бандеру је окачио хрватску тробојницу. Или друге заставе није имао, или се зафркавао, али човек је окачио заставу Социјалистичке Републике Хрватске, ону са петокраком уместо шаховнице – наводи водитељ.

Он додаје да неко од комшија није имао разумевања за ову шалу или провокацију па је позвао полицију.

– Полиција је заставу запленила, а човеку уручила прекршајни налог, због кршења Закона о грбу, застави и химни Републике Хрватске, те застави и ленти председника Републике Хрватске.

И овде ствар постаје још забавнија.

– Кршење тог закона, који се није мењао од 1993. године предвиђа казну у динарима. Тако да ће свињогојац за постављање хрватске заставе из доба бивше Југославије добити казну у динарској противвредности од 20 до 50 немачких марака, како предвиђа Закон о застави и химни Републике Хрватске, те застави и ленти председника Републике Хрватске. Стару заставу човек је можда нашао на тавану, али где ће наћи динаре да плати казну и како ће израчунати курс према немачкој марки, које исто тако већ одавно нема? Нема везе, битно је да чувамо част и углед заставе и ленте Републике Хрватске – рекао је водитељ иронично.

А потом је имао и невероватан закључак.

– Застава је напомињем била окачена на свињцу. Дакле, ако на свињац окачите службену заставу Републике Хрватске, то онда неће бити повреда угледа и части. Уосталом, погледајте над каквим се све свињцима виори хрватска застава, па полиција није никад ниједну скинула – закључио је он.