ХАОС: Грци прскају мигранте свињском мокраћом, док се они залећу у минска поља!

0

Мигранти се пробијају у потезу где се налази минско поље, док бесни Грци покушавају да их на све начине спрече да уђу у њихову земљу.

„Користите путеве којима ми долазимо до својих њива. Чувајте се, неки делови шуме су минирани, цела обала је затворена и постоје стално затворене војне зоне. Ако вас грчке патроле зауставе, реците да сте се изгубили“, ово је савет који је сачекао тим српских новинара чим су се у петак докопали Орестијаде, која се налази на само 5 километара од обале реке Марице, природне границе Грчке и Турске.

Послушали су га.. Вожња до саме Марице била је компликована.

Локални земљани путеви препречени су гранама које смо са муком заобилазили, прилазећи насипу обраслом шумом, око којег су минска поља. Застали смо и направили снимак тик испред подручја под минама, који можете погледати на врху текста, а до којег су ретко које новинарске екипе успеле да стигну.

Зашто су Грци минирали цео тај потез?

Протеклих деценија, током напетости са Турском, на местима која су лака за прелаз „инвазионих снага“ подигнута су минска поља. Да не би страдали стока и локално становништво, та места су ограђена жицом и обележена, али је пролаз отежан и надзиру га војне патроле.

Са турске стране Марице приметне су осматрачнице, али и патроле војника који под оружјем обилазе обалу. Како кажу Грци, са турске стране житељи села у близини реке мање користе њене обале.

Грчко турска граница- Затворена зона уз реку Марицу река Марица
Мигрантска криза променила је живот становника на грчкој и турској страни реке Марице. Године 2012. године Грчка је подигла ограду у дужини од преко 11 километара на копненом делу границе, а такође наставило се са утврђивањем обала реке.

Пре мигрантске кризе, житељи Орестије, Сакоса, Неа Висе, и других села и градова слободно су могли да приђу реци и тамо пецају или се купају. Ипак, чак и тада постојали су делови забрањени за цивиле.

Грци и Турци – како је све почело, зашто је река Марица важна овој православној земљи

Река Марица (на грчком Еврос) извире у Бугарској и представља слив свих река географске регије Тракија (област деле Бугарска, Грчка и Турска). Од 212 километара грчко-турске границе у Тракији, коритом реке пролази 201 километар линије. Иако није пловна, Марица је велика река. На неким деловима ток је могуће прегазити, у другим деловима брзина воде је иста као на планинским потоцима – негде је корито дубоко и до 40 метара, те је ту могуће коришћење пловила.

До сада су мигранти углавном тражили плитка места како би прегазили реку, јер јаке струје могу да однесу пливаче.

Поливање свињским фекалијама

На снимку који је обишао друштвене мреже под насловом „Грчки фармери поливају мигранте свињском моркаћом“, може се видети трактор који прилази огради и прска из резервоара на другу страну где су мигранти.

У позадини се може чути и смех присутних. Према исламским учењима свиња, животиња која је саставни део прехрамбене индустрије у Европи се сматра за прљаву животињу и муслимани не би требали да имају контакт са њом или да конзумирају свињско месо.

 

 

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!