Прочитај ми чланак

Насилни криминал миграната достигао рекордне нивое у Немачкој 2023. године

0

Број осумњичених страних лица попео се на око 923.000 прошле године, што представља повец́ање од 18 одсто за само годину дана широм земље, према статистичким подацима немачког министарства унутрашњих послова објављеним у уторак. Међутим, још шокантнији број можда има везе са насилним злочинима, који су скочили на рекордне нивое 2023.

Подаци Министарства унутрашњих послова показују да су 41 одсто свих осумњичених за злочин странци, са 2,246 милиона људи у земљи осумњичених за злочин у 2023. години, што је 7,3 одсто више него 2022. Свеукупно, странци чине само 15 одсто становништва.

Ово одговара порасту од скоро 18 одсто, преноси Дие Велт, позивајући се на још необјављену статистику криминала за 2023. из Федералног министарства унутрашњих послова. Они сада чине скоро 41 одсто свих осумњичених. Укупно 2,246 милиона људи у Немачкој је осумњичено за злочин – 7,3 одсто више него 2022.

„Потпуно изгубљен контакт са становништвом“

Шокантне бројке погодиле су Немачку као гром и могле би имати бројне политичке импликације.

Шеф Синдиката немачке полиције Рајнер Венд критиковао је савезну министарку унутрашњих послова Нанци Фесер (СПД) након што је откривен драстичан пораст страног криминала.

„Савезна министарка унутрашњих послова све више личи на „Ненси у земљи чуда“ када је запрепашћена открићем да је Немачка постала насилнија“, рекао је Венд за Билд. Он је тврдио да би неко био изненађен овим исходом само „ако је потпуно изгубио контакт са становништвом“.

Фесер је, са своје стране, означила „десничарски екстремизам“ као највећу претњу по земљу, а све то допуштајући да насилни злочини и силовања експлодирају током њеног мандата, посебно од криминалаца странаца.

Влада се сада утркује да натурализује милионе странаца како би осигурала да се они не убрајају у „страни“ злочин, већ да се рачунају као „Немци“, јер немачка статистика о криминалу наводи сваког ко почини злочин као „Немце“, без обзира на њихову миграционо порекло све док имају немачки пасош.

Рекордни случајеви насилних злочина

Критичари воле да тврде да се велики део „страног криминала“ заправо састоји од кршења закона о имиграцији. Међутим, то није случај. Као прво, ове бројке не укључују кршење закона о имиграцији, које су искључене из података. Када се погледају подаци, странци су у великој мери заступљени у тешким кривичним делима, посебно у насилним злочинима.

У ствари, половину свих насилних злочина у Немачкој починили су странци.

Власти су 2023. године регистровале око 214.000 насилних кривичних дела, што је повећање од 8,6 одсто, а у овој области је оборено неколико рекорда. Забележен је рекордан број случајева опасних и тешких телесних повреда, достигавши 154.000 случајева, што је повећање од 6,8 одсто. У исто време, „намерни напад“ порастао је на рекордних 434.000 случајева, скочивши за 7,4 одсто.

Пљачке су порасле за 17 одсто на 44.857, што се такође сматра насилним злочином.

Криминал је скочио и у другим категоријама. На пример, број провала у стамбене објекте је порастао на 77.819 случајева, што је повећање од 18,9 одсто, крађе аутомобила (29.985, повећање од 17,5 одсто), крађе у продавницама (426.096, повећање од 23,6 одсто) и џепарење (109.314, повећање за 11 одсто).

Укупно је 2023. регистровано око 5,94 милиона кривичних дела.

Бројеви не дају потпуну слику

Да би се истински разумео овај пораст страног криминала, такође се мора разумети да многи од осумњичених “Немаца” заправо имају миграционо порекло и нису етнички Немци. То је зато што статистика сваког странца који добије немачко држављанство сматра једноставно „Немцем“. Мигранти друге или треће генерације који почине злочине су такође наведени као „Немци“ у статистици криминала. Ово је за разлику од Данске, на пример, која прати осумњичене са миграционим пореклом, што даје много јаснију слику.