Прочитај ми чланак

Грчка црква тражи екскомуникацију посланика због закона о истополним заједницама

0

Грчка је прва православна земља на свету која је легализовала истополне бракове

Грчка православна црква позвала је на екскомуникацију премијерa Грчке Киријакосa Мицотакисa и 175 посланика који су гласали за недавно усвојени закон којим се легализују истополни бракови. 

„Наша православна црква је под опсадом. Треба направити револуцију против свих оних који разводњавају закон Божији. Протагонисти овог моралног злочина, премијер Грчке и 175 посланика у грчком парламенту, треба да буду екскомуницирани“, наводи се у  отвореном писму епископа Амбросија, преноси „Гардијан“.

Црква је оптужила посланике да су починили „најдубљу духовну и моралну грешку“ када су подржали закон усвојен 15. фебруара, а бискупија на Крфу објавила је да двојица посланика са острва, који су подржали закон, не могу себе да сматрају члановима цркве и забранила им је учешће у верским обредима.

„Тражимо од њих да се покају, у супротном аутоматски ће бити искључени из хришћанског обреда причешћа и других црквених обреда“, навела је епископија.

Грчка је постала прва православна хришћанска нација на свету која је усвојила закон који дозвољава истополне бракове, а сам закон подржао је и премијер Грчке Киријакос Мицотакис.

Спорни закон подразумева и признавање родитељских права геј парова, иако им није дозвољено да имају децу сурогат мајчинством.

Због закона и Мицотакис се суочио са оштрим критикама православне цркве која закон описује као „чисто зло“, док је архиепископ Јероним, који се сматра умереним у црквеној хијерархији предложио да се гласање стави на народни референдум.

Црква сматра да ће закон довести до тога да истополни парови захтевају и друга права и да ће довести до распада грчке породице и друштва. Због закона је и Свети синод саопштио да служба 24. марта којом се обележава Недеља православља неће бити одржана у престоничкој цркви, где се традиционално слави, већ у мањој цркви и на ту литургију није позвана председница Грчке Катерина Сакеларопулу.