Прочитај ми чланак

ДВЕ ЖЕНЕ ИЗ СРБИЈЕ ЗА КОЈИМА ТРАГА ЦЕО СВЕТ Ко су Српкиње са Интерполове потернице

0

Црвена Интерполова потерница распирана је за укупно 25 српских држављана, од чега су две жене. Такође, на Интерполовом списку несталих лица, за којима се расписује жута потерница, налазе се две девојчице из наше земље.

Слободанка Боба Тошић

Interpol, ilustracija, Foto: PRINTSCREEN

Некадашња мисица БиХ, Плејбој зечица и учесница ријалитија Слободанка Боба Тошић налази се на црвеној интерполовој потерници због помагања Дарку Елезу у покушају убиства свог кума Ђорђа Ждрала. Покушај се догодио априла 2006. године, а улога мисице била је да намами жртву на место где су у заседи чекали, како се тада сумњало, Дарко Елез и Бранимир Минић.

Како је и сам Ђорђе испричао током сведочења у предмету кодног назива „Лутка“, мисица и он су се упознали у затвору, где је долазила своме деди у посету, а једном ју је видео у друштву Дарка Елеза. Кад год би се после тога виђали, Слободанка је инсистирала да стакла његовог аутомобила буду затамњена.

Кобног дана, Слободанка је послала смс поруку Ждралу да је одвезе код другарице по скрипте. Када је изашла из аутомобила, нападачи су запуцали на Ждрала. Како је касније испричао, видео је Слободанку како руком прекрива уста, а онда су се зачули пуцњи.

Ђорђе Ждрало извукао је живу главу само захваљујући томе што се пушка једном од нападача заглавила. Иако рањен, успео је да оде до оближњег кафића чији је власник његов пријатељ (који је касније убијен), а потом у болницу у којој је провео само једну ноћ, страхујући за свој живот.

Foto: Printscreen

Тошићева је касније пред судом у Босни и Херцеговини осуђена на две и по године затвора због саучесништва али и због припадности организованој криминалној групи, док је Дарко Елез са осталим осумњиченима ослобођен оптужби у Србији. Тако је, на крају, мисица остала једина осуђена у овом предмету.

Као што је већ писано, Слободанка је боравила у Србији где ју је једно време наводно крио један посланик. Она је наводно једно време и живела у његовом стану, а отворено су се заједно појављивали у јавности.

Занимљиво је да су се Елез и Ждрале упознали у Казнено-попоравном заводу „Кула“. Током једног сведочења, Ждрале је испричао да нису били толико добри пријатељи, због чега га је зачудило када га је 2005. године Дарко позвао да му крсти сина, што је, како је рекао, прихватио због српских обичаја. Обојица се тренутно налазе на издржавању затворске казне за друга дела.

Вишња Аћимовић Беба

Foto: Printscreen

Друга Српкиња за којом је расписана црвена Интерполова потерница је Вишња Аћимовић, познатија по надимку Беба. Тужилаштво Босне и Херцеговине је против ње подигло оптужницу због стрељања 37 Бошњака у Власеници 1992. године.

Радио Слободна Европа преноси 2017. године да је Аћимовићева саслушана у Београду, приликом чега је изјавила да нема поверења у тужилаштво БиХ, те да се неће одазвати позиву на суђење. Злочин који јој је ставља на терет догодио се 1992. близу логора Сушица у који су довођени Бошњаци.

Нестале девојчице на жутој потернци

Осим црвених интерполових потерница које се расписују за починиоцима најтежих кривичних дела, који морају бити ухапшени и испоручени, постоји и жута потерница која трага за несталим особама. На жутим потерницама нашле су се две српске девојчице – Барбара Витез и Анастасија Манојловић.

Српска јавност познаје Барбару Витез из Сенте као можда најтраженију девојчицу којој се сваки траг изгубио једне новембарске вечери 2011. године. Мистерија стара скоро три године почела је са првим исказима Барбариних другара, који су полицији испричали да се несрећна девојчица кобне ноћи оклизнула и пала у Тису. Одмах је започето чешљање Тисе, а њено тело никада није пронађено. Тада се код њених родитеља буди сумња да девојчица уопште није упала у реку.

У међувремену, на адресу Барбарине куће стигло је анонимно писмо у ком је наведено да је девочица отета, силована и убијена, а низале су се и дојаве да је виђена у Грчкој и Мађарској, као и да је једном приликом четовала путем лајв стрима са људима који су укључени у њену потрагу.

Осим ње, полиције света трагају и за Анастасијом Манојловић, девојчицом рођеном јула 2009. године у Србији. Као место нестанка наведен је Пафос (Кипар), а девојчици се сваки траг губи 2016. године.