Прочитај ми чланак

Дража Петровић: Што јужније, то северније

0

Што јужније, то тужније, док не наиђеш на Јужну Кореју – каже стара народна изрека са југа Србије. Тако да се од свих места на југу Србије које је обишао, премијеру највише свидела Јужна Кореја.

14805585_10210504983918552_276259568_n

“Ово је фантастично!” – рекао је премијер током обиласка Јужне Кореје, малог места на периферији Лесковца, чији становници, како се дало приметити из телевизијских извештаја, на својим њивама гаје електроинсталације за аутомобиле КИА и Хјундаи, док становници оближњег Лесковца на својим њивама гаје паприке, поврће које за сада не може да се угради у аутомобиле КИА и Хјундаи, мада у Влади Србије постоји бизнис план, само немају пригодног инвеститора.

У кратким премијерским белешакама које су му саставили саветници за обилазак југа Србије писало је шта у ком месту треба пробати од локалних специјалитета. Рецимо: “Лесковац, обавезно пробати паприке. Јужна Кореја, обавезно пробати пелене. Ако нема пелена, обавезно пробати електроинсталације за КИА и Хјундаи”.

Те је премијер у Лесковцу конзумирао љуту паприку на празан стомак и рекао министру пољопривреде: “Ако умрем, ти си крив”, јербо је познато да конзумирање љутих папричица, особито пред камерама, може имати смртоносни исход, па су на то спремни само најодважнији примерци нашег друштва.

У Јужној Кореји било је далеко веселије:

-Где су вам те пелене!? – питао је премијер раднике у Јужној Кореји.

-Нема пелене! Навикли смо се ношу! – објаснили су радници јужнокорејске Јуре, тако да премијер није морао да проба пелене, локални специјалитет, али је поносно конзумирао неколико каблова електронсталација за Хјундаи и опет преживео.

После је одржао пригодан говор.

-Драги пријатељи, одвикавање од пелена је индивидуално и најчешће се постигне у узрасту од 18 до 36 месеци, како су ми рекли педијатри, али како ми је речено из менаџмента Јуре одвикавање од пелена је заправо колективно и најчешће се постиже у узрасту од 18 до 36 година – изјавио је премијер у пригодном говору после обиласка фабрике Јура, где је непобитно утврдио да су се сви радници за само седам дана његовог боравка на југу Србије одвикли од пелена, што није забележено у новијој историји.

-Нигде нисам видео чувене пелене о којима су сви писали – рекао је премијер новинарима на изласку из Јуре, где га је, како је јавио Пинк, сатима чекало хиљаде раздраганих грађана, што никада није забележено у Јужној Кореји, али је пар пута забележено у Северној.

-Ово је доказ да у Србији можете да уједините Јужну и Северну Кореју о истом трошку – рекао је премијер поносно на изласку из Јужне и уласку у Северну.

Тако да је цела посета премијера југу Србије заправо била организована под слоганом: “Што јужније, то северније”.

Рецимо, јавили су неки медији, “председник владе Србије обишао је фабрику Јура и на кратко разговарао са три раднице, којима се поверио да за три године не би научио да ради оно што оне раде“.

-Ни ми за три године не бисмо научиле да радимо оно што ви радите већ четири године – било је логично да му одговоре раднице, али су се оне задовољно смешкале, јербо је јефтина демагогија највећа радост јефтине радне снаге.

Видео сам како нам је држава пропадала – објаснио је премијер разлоге посете југу Србије, јер ко што светски туристи обилазе ископине у Риму да би видели како је пропало Римско царство, тако и премијер обилази југ да би видео како је успешно пропала Србија. Али за разлику од светских туриста који за смештај користе систем “кауч-хсурфинг”, беслатно спавање код љубазних домаћина који имају слободан кауч, премијер за смештај користи систем “касарна-сурфинг”, бесплатно спавање код домаћина који имају слободну касарну.

Пропадање Србије било је очевидно. Рецимо, премијера су, како пишу медији, у Житорађи дочекали представници турске компаније, из чега је он закључио да је стање на југу тако катастрофално, да из поједних општина још нису протерали ни Турке у комплету. Али је срећа да су се преостали Турци временом преоријентисали на бизнис па су решили да отворе фабрику и запосле 500 људи, а приде ће изградити кошаркашки терен за два пута по пет људи, двојицу судија и једног премијера, кога су позвали да отвори терен.

-Погледајте ово, гола ледина, разрушене куће, поломљени стубови, споменици без руку. Страшно! Све ово мора да се обнови! – урлао је премијер на увек присутног Марка Благојевића, директора Канцеларије за управљање јавним улагањима док су обилазили Медијану.

-Али, премијеру, ово је такорећи нормално стање… – правдао се Марко, кол’ко може.

-Ово је теби нормално! Да људи живе у оваквим рушевинама!? – био је бесан премијер, шокиран условима за живот у древној Медијани, археолошком налазишту код Ниша.