Данас су Благовести – празник који доноси срећу

0

Данас је један од 12 највећих хришћанских празника који се слави у знак сећања на „благу вест“. Према црквеном учењу, арханђел Гаврило је објавио Богородици да је Дух Свети њу одабрао да буде мајка Исусу Христу.

Хришћани верују да је архангел Гаврило речима „Радуј се, Благодатна, Господ је с тобом“, отворио историју Новог завета којом почиње спасење читавог човечанства. Зато Благовести спадају у један од најрадоснијих празника у години, а славе се увек 7. априла, тачно девет месеци пре Божића.

На Благовести се у неким крајевима Србије још одржао обичај да се што раније устаје, чак у саму зору.

Дан треба да почне песмом девојака, а да се заврши општим весељем целе породице и читавог места. Веровање је да се на овај дан треба умити у потоку или реци, а да треба избегавати чешљање и куповину нове обуће. Према причама старијих, у ноћи уочи Благовести могу се видети ватре које горе на местима где је скривено неко закопано благо.

Док Благовести не прођу, људи се још боје зиме. Од овог дана, према веровању, и природа се буди.
Благовести треба посветити Богу и прослављању живота и никако не треба радити. Старији кажу да је ово толико велики празник да на њега „ни птице у шуми не савијају гнезда“.

Због веровања да се на овај дан и гмизавци буде из зимског сна, народ каже да на Благовести никако не треба спомињати змије.

Иако можда не верујете у ове обичаје, ипак данашњи дан проведите поред својих најдражих. Причајте, шалите се и смејте се. Кажу да се љубав тако вишеструко враћа.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!