Прочитај ми чланак

САБОР СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА – крсна слава веб портала Србин.инфо

0

Свети Арханђео Гаврило, „Сила божја”, други у хирархији међу арханђелима, Благовјесник, који по благодатћу Божјим објављује Божји наум, одлуку и вољу међу људима.

Његову благодетну улогу признају, празнују и славе све три монотеистичке религије – јудеизам, хришћанство и ислам. Јудејци сматрају да Божији гласник послан Данилу, Захарији и Марији,  а хришћани и муслимани верују да је он прорекао рођење Јована Крститеља и Исуса.

Foto: Srpska pravoslavna crkva

Свети архангел Гаврило је и симбол доброте целог човечанства – икона Белог Анђела је послата у космос као симбол људског поздрава другој васионској раси пошто Свети Гаврило је и универзални симбол љубави, мира  и радости у човечанству. Бели Анђео је и од стране УНИЦЕФ-а одабран као симбол Европе.

Свети архангел Гаврило је и светац заштитник портала „Србин.инфо“ – Сабор светог архангела Гаврила (26 јул/13 јул) је наша крсна слава. Као прави православни веб портал ми тог дана славимо и празнујемо своју крсну славу молећи Светог архангела Гаврила да нас својом љубављу и бригом оплемени, спаси од сваког зла и заштити од грехова.

Све вас поздравља и жели вам богоугодну радост и мир редакција Србин.инфо

Сабор Светог Гаврила

Празник је установљен на Светој гори у IX вијеку поводом јављања архангела Гаврила у келији код Кареје где је прстом исписао на камену пјесму Богородици „Достойно естъ“.

Хришћани вјерују да је он благовјесник ваплоћења Сина Божјега. Хришћани такође вјерују да је он је један од седам великих анђела који предстоје престолу Божјем.

По Јеванђељу он је јавио Захарији о рођењу Претече, и сам је о себи рекао: „Ја сам Гаврил што стојим пред Богом“ (Лк 1, 19). Његово име, Гаврил, означава муж – Бог. Свети Оци говорећи о Благовијести тумаче, да је послат архангел с таквим именом, да означи ко и какав ће бити Онај који ће се родити од Пресвете Богородице. Биће, дакле, Муж – Бог, крепак, силан Бог.

Неки тврде да је Гаврил јавио и Јоакиму и Ани о рођењу Дјеве Марије, и да је он поучавао Мојсија у пустињи, како да напише књигу Постања. Свети Оци мисле да Гаврил припада првом и највишем чину небесних сила, тј. чину серафимском, пошто серафими стоје најближе Богу.

Он је, дакле, један од седам најближих Богу серафима.

Послушајте и аудио датотеку Сабор Светог Архангела Гаврила_26.07.

Обичаји и Веровања : Сабор светог архангела Гаврила