Прочитај ми чланак

ЧУДО У ПОЖАРЕВЦУ: Указали се ликови светаца док је кречена ВОЈНА КАПЕЛА!

0

Приликом обнове капеле у пожаревачком гарнизону, после отпадања малтера, откривене фреске на опште изненађење свих

СЦЕНА слична оној из филма „Време чуда“, када нова власт кречи зидове цркве, а фреске се на опште изненађење мештана села Витанија изнова појављују, виђена је ових дана и у Пожаревцу. Радници који обнављају војну капелу у згради Команде пожаревачког гарнизона ништа мање нису били изненађени када су се ликови светаца појавили пошто је са зидова почео да отпада малтер. Претпостављајући да се ради о вредним делима, радници су наставили пажљиво да уклањају малтер са зидова и таванице, на којој су се, такође, појавиле фреске. Сада се чекају процене стручњака о старости и пореклу ових дела.

Између многобројних верских призора, на фрескама су насликани ликови светаца Козме и Дамјана, Исуса Христа, Богородице и просветитеља Светог Саве.

– Откриће ових фресака велики је духовни догађај не само за нас, већ и за све Пожаревљане. Планирамо да све фреске комплетно обновимо, али не на своју руку, па зато сада чекамо стручњаке из надлежних установа. Они ће направити план обнове и надзора над овим радовима – каже за „Новости“ Горан Марић, члан Управног одбора Војног синдиката Србије.

Он додаје да ће по завршетку обнове сви грађани моћи да обилазе ову војну капелу и разгледају фреске на зидовима.

Простор војне капеле налази се у Команди гарнизона Пожаревац, у згради која је зидана тридесетих година прошлог века. Завршена је пред почетак Другог светског рата, а посвећена је свецима Козми и Дамјану. Тај храм припадао је епархијском комплексу, али црква га никад није користила, већ су се током рата у њу уселили Немци, а по његовом завршетку користила га је Војска. Зидан је у српско-византијском стилу, а фреске је осликало неколико руских фрескописаца.

ВЕЛИКА ПОМОЋ ДОНАТОРА

У ВОЈНОЈ капели, осим фресака, налазе се иконе и све што је неопходно за служење верских обреда, док је олтар у мањој просторији.

– До сада смо завршили око 90 одсто радова, преостали су још само неки грађевински, као и рестаурација фресака на зидовима и таваници. Све то обавили смо уз помоћ донатора, који су на прави начин схватили вредност овог простора и одлучили да нам помогну – каже Марић.