Прочитај ми чланак

Узалудна кампања Запада: Владимир Путин све популарнији

0

И поред кампања на западу, популарност руског председника Владимира Путина стално расте. Иза Путина су Медведев и Шојгу, са три пута мањом подршком.

 

Упркос непрекидној демонизацији руског председника у делу западних медија, као и претњама ”мале опозиције” да руско руководство чека врућа јесен, најновије истраживање показује да Владимиру Путину популарност и подршка народа расте. Последњи месец она је порасла три одсто и сада Путина подржава 67 одсто грађана.

 

Популарност премијера Дмитрија Медведева је знатно мања и њега подржава 23 одсто. Истовремено рад владе подржава 59 одсто грађана, показује истраживање московског ”Левада центра”.

 

После Путина и Медведева, најпопуларнији руски политичар сада је Сергеј Шојгу, нови губернатор Московске области.

 

Лидера комуниста Генадија Зјуганова подржава 11 одсто руских грађана. За њима следи контроверзни политичар Владимир Жириновски, лидер Либерално-демократске партије. На шестом месту је милијардер и биши председнички кандидат Михаил Прохоров. Одмах за њим је министар спољних послова Сергеј Лавров, а на осмом месту је лидер Праведне Русије, бивши спикер Савета федерације Русије, Сергеј Миронов. На деветом месту популарности у Русији је патријарх Руске православне цркве Кирил, а на десетом нови спикер Савета федерације Валентина Матвијенко, која је пре тога била губернатор Санкт Петербурга.

 

Ако се упореде спискови популарности са онима из минулих година, лако се може приметити да је ново лице милијардер Прохоров, а сви остали су ”староседеоци”. Од министара је сада на листи једино Сергеј Лавров, дугогодишњи шеф дипломатије. Иако су многи предвиђали да ће Сергеј Миронов потонути после сукоба са руководством у Кремљу, време је показало је он респектабилан самосталан политичар.

 

НАДА

 

РУСКИ премијер Дмитриј Медведев би желео да се поново врати у Кремљ. Он је британским новинарима за време боравка у Лондону рекао да не искључује могућност да се поново кандидује за председника ако буде имао подршку народа.

 

– Ако досадим народу, и он ми каже ”довиђења”, почећу да пишем мемоаре – рекао је Медведев.

 

Ни оркестрирани напади на патријарха Руске православне цркве нису смањили његову популарност, па је он и даље међу десет најпопуларнијих.

 

Иначе, 18 одсто грађана не верује ниједном руском политичару.

 

(Новости)

 

 

Како функционише пропаганда Запада у пракси

 

Јекатерини Самуцевичевој, Надежди Толокониковој и Марији Алехиновој прети робија од седам година! Ове три даме чланице су руске панк групе „Пуси рајот”, а гнев јавности и надлежних државних служби навукли су на себе 21. фебруара шокантним „уметничким перформансом” у здању храма Христа Спаситеља у центру Москве.

У оквиру серије протеста против повратка Владимира Путина на чело Русије, оне су с маскама на лицима у храму, како се наводи, извеле неприличну представу, а цео догађај протумачен је као само још једна политичка провокација али и као увреда за вернике и саму Руску православну цркву. Девојке су похапшене и по кратком поступку стављене иза решетака.

„Пуси рајот” су својим чином привукле пажњу и домаће и стране јавности, која је већ почела да се дели око тога да ли је реч о још једној манифестацији „политичке репресије од стране државе”, како тврде њихови заступници, или процес обичној хулиганској групи, како тврди тужилаштво.

У настојању да обезбеде статус политичких играча, московске панкерке су чак изашле са захтевом да се као сведоци на суђењу појаве, нико други до, председник Путин и патријарх московски и целе Русије Кирил. Њихов циљ је био да за само суђење што више привуку пажњу медија, а да су у томе успели показује и чињеница да су се за њихов „случај” заинтересовале и велике рокенрол звезде попут британског певача Стинга и чланова група „Ред хот чили пеперс” и „Франц Фердинанд”, који ових дана концертирају по Русији. Организација „Амнести интернешенел” им је чак доделила статус „заточеника савести”.

У писменом обраћању суду девојке су навеле да су музичка група, као и многе сличне, и да се од осталих разликују само по томе што за своје наступе бирају „нестандардне просторе”. Циљ им није да било кога вређају, а поготово не вернике, додале су.

Руским панкеркама се, иначе, суди за хулиганско понашање, и то према постојећем кривичном закону. Како је у интервјуу лондонском „Тајмсу” изјавио бивши председник а садашњи руски премијер Дмитриј Медведев, постоје државе у којима би овакво нарушавање кодекса понашања сигурно изазвало још жешће санкције.

Интересантно је да се руска јавност поделила око тога да ли ће панкерке из групе „Пуси рајот” уопште добити најстрожу казну – седам година затвора, или ће проћи тек са новчаном глобом. Многи су склони да на дешавања у храму Христа Спаситеља, ма колико цео догађај био увредљив, гледају тек као на манифестацију из арсенала: „младост, лудост”.

Судије, међутим, размишљају другачије. О томе сведочи и податак да се суђење девојачкој тројки одвија у истој сали у којој је својевремено суђено, и пресуђено, једном од најпознатијих руских олигарха – Михаилу Ходорковском.

(Политика)