Прочитај ми чланак

Турска би да помири Бошњаке али они терају по своме: Нема помирења између СДА и СДП

0

Велики брат БХ/муслимана – чини све што може да помири СДА Сулејмана Тихића и СДП Златка Лагумџије.
У сваком случају, обојица су позвана на конгрес владајуће Странке правде (АК Парти) турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана. Плус још:  и њихови први страначки сарадници Асим Сарајлић и Дамир Хаџић.

Потпредседник СДП Дамир Хаџић потврдио је да ће због службеног Лагумџијиног одсуства у САД он представљати странку у Турској. Међутим, Хаџић, барем јавно, тврди да тамо не иде „како би се с неким мирио у име СДП“.

„Лагумџија и ја смо добили позиве, а пошто је Лагумџија у Њујорку ја сам на себе преузео обавезу да идем. Што се тиче било каквог спајања или раздвајања са СДА, од тога нема ништа. Ја у Турску не идем због тога, већ из потпуно других разлога“, нагласио је Хаџић, наводећи да је, осим одазивања због указане части, основни циљ његове посете економске природе.

Он је, међутим, потврдио да ће у Турској бити и Сулејман Тихић, не искључујући могућност да се с домаћином нађу за истим столом.

„Ако будемо у прилици да заједно седимо, вероватно ћемо коментарисати и ситуацију у БиХ. Али као што знате, највиши органи СДП-а су одабрали свог партнера, при чему СДА за нас више није релевантан фактор“, уверава Хаџић.

Генерални секретар СДА Амир Зукић, барем тако тврди, не зна да ће конгресу Ердоганове партије присуствовати и изасланство СДП-а. Он каже да је реч о „уобичајеним позивима“ челницима странака у БиХ које гаје добре односе с турским водећим партијама.

„То је радна и свечана посета и ништа више. Мислим да нема потребе да се Турска увлачи у наше унутрашње односе. У СДП-у треба да промене свој приступ и да то покажу на делу“, закључује Зукић.

 

(Факти)