Прочитај ми чланак

Тим Џуда: Кога брига да ли ће Србија ући у ЕУ

0

Британски новинар и стручњак за Балкан Тим Џуда каже да се не назире решење за Косово. Он у интервјуу за С медиа портал говори и о српским политичарима, али и чланству Србије у ЕУ.

 

Власт у Србији поручује да има план за Косово. Да ли верујете у то?

– Сви причају о подизању дијалога на виши ниво и чини ми се да је Приштина спремна за то, али шта ће се даље дешавати то заиста нико не зна. Мислим да не постоји решење, нема „Ел Дорада“ за Косово. Можда може да се постигне неки договор око севера, али коначно решење се не назире. Бар не у блиској будућности.

 

Да ли би Приштина могла да предузме неке драстичне мере?

-Приштина сада чека да види да ли ће Београд одобрити спровођење договора из Брисела, посебно део о интегрисаном управљању границама. Они стално причају о интеграцији севера, али мислим да неће предузимати никакве драматичне кораке. Са друге стране, Србима је јасно да су неке промене потребне. Пазите, једно време је на северу био табу да се прича о документима које издаје Приштина, па је разбијен. Не због тога што Срби волевласти у Приштини, него зато што не морају да плаћају осигурање кола и остале ствари.

Европски политичари кренули су у вербалну офанзиву. Прво су Немци потегли са признавањем,а онда Јиржи Бузек помиње и поделу…

-Мислим да интеграција севера није реална, као ни подела Косова. Мислим да ће пре ићи на неку врсту одржавања ситуације. Север се тако одржава већ 10 година. Ствари ће остати онакве какве су, али се надам да ће да се ради у складу са интересима људи који тамо живе.

Али видимо да и високи званичници ЕУ као услов за евроинтеграције помињу добре суседске односе. Ту мисле на Косово, значи виде Косово као суседа Србије?

-Добри суседски односи су основа и техничког дијалога који се води већ више од годину дана. То Србији може да се не свиђа, али је то тачно. Српска влада поручује да ће испунити све што је договорено и ако се буду тога држали то ће значити стварање добросуседских односа. Не можете да имате добре суседске односе са другим делом ваше земље!

 

Да ли мислите да ће икад доћи до помирења Срба и Албанаца?

-Ситуација ће се променити ако постоји воља за променом. За то су потребни храбри политичари. Као и обичан народ и политичаре само занима интерес. Ако они мисле да треба да се постигне историјски договор онда ће се то и десити. Што се тиче младих, нисам сигуран да су они носиоци помирења. Истраживања показују да су млађе генерације већи националисти од старијих.

 

Да ли има храбрих политичара?

-Не видим храбре политичаре. Ни у ближој прошлости ни сада. Пошто сам новинар не би било у реду да сада помињем било кога.

 

Како оцењујете најаву референдума „Косово или ЕУ“?

-Враћам се на почетак. Погрешно је уверење да постоји конкретно решење за Косово. То није догађај који пада са неба. Да ли ћете у ЕУ или не? То није важно данас, у овом тренутку. Слажем се са тим да ЕУ не треба нови Кипар, али треба поставити и питање како ће ЕУ изгледати за 10 година. Немамо појма. Можда знамо унапред шест месеци или годину дана. Можда ће остати оваква, можда ће бити две ЕУ. И онда ви кажете да хоћете референдум између ЕУ и Косова! Па то је нонсенс, јер доносите одлуку 10 година унапред. Шта сте ви? Визионари? Као да ја вас питам шта ћете да радите за 10 година. Можете ви да ми причате оно што мислите да ћете да радите, али искрено, немате појма. И то важи за све. За Србију, за ЕУ, за све у ЕУ.

 

Каква је онда европерспектива Србије?

-Србија је мала земља. Кога брига да ли ће ући у ЕУ, све док није узрок нестабилности, све док нема ратова и сукоба. ОК, ако нећете да уђете у ЕУ због Косова, онда немојте. То ће мислити сви у Европи. Европа има већих проблема од тога да ли ће Србија ући у ЕУ. Србија има мање становника од Лондона, тако да ЕУ то неће ни осетити.

Душан Млађеновић

 

(С медиа)