Прочитај ми чланак

Русија: Доњи дом парламента усвојио закон којим је проширена дефиниција велеиздаје

0

У доњем дому руског парламента данас је усвојен закон којим је проширена дефиниција велеиздаје, што неки сматрају наставком борбе Кремља против дисидената.

По досадашњем закону, велеиздаја је била изједначена са шпијунажом, док нови правни акт дозвољава слободнију интерпретацију издаје, која може подразумевати активности као што су финансијска или саветодавна помоћ другим државама или страним организацијама.

Новим законом проширене су активности које представљају велеиздају с активности које нарушавају спољну безбедност Русије на активности против уставног поретка, суверенитета и територијалног интегритета Русије.

Казна за велеиздају остала је иста – до 20 година затвора.

Закон је једногласно усвојен у руској Думи, што је први од три корака до његовог коначног ступања на снагу.

Руски активиста за људска права Лев Пономарјов изјавио је руској новинској агенцији Интерфакс да влада може да користи нови закон за кажњавање критичара.

– Доћи ће до новог обрта у шпијунској манији. Кривично ће гонити грађанске активисте, политичаре опозиције и заштитнике људских права – казао је Пономарјов.

Дисиденткиња Људмила Алексејева из московске Хелсиншке групе изјавила је да је циљ закона „окончање сваког независног јавног активизма у земљи“.

 

(Бета)