Прочитај ми чланак

Ало: Шарић прао новац преко самог врха војвођанске власти ?!

0

Одбегли нарко-бос Дарко Шарић подмићивао је људе из самог врха војвођанске власти како би му омогућили да кроз рачуне у Развојној банци Војводине (РБВ) опере неколико милиона евра зарађених, како се претпоставља, на продаји наркотика, сазнаје “Ало!” од извора блиског тужилаштву.

– Представници Народне банке Србије су већ тамо, контролишу сваки рачун, а по налогу Специјалног тужилаштва ускоро ће ући и полиција. У току су предистражне радње, јер постоји основана сумња да је Шарић новац од дроге прао у тој банци. Нас интересује порекло тог новца, а у питању је, према за сада грубим проценама, више милиона евра – објашњава извор “Ало!”. Проверавајући рад банке, тужилаштво је дошло и до сазнања да је у цео случај умешан и сам врх покрајинске власти.

– Имамо сазнања да су неки највиши војвођански функционери знали за порекло тог новца, али и то да су неки од њих добијали новац од Шарића као награду да му се омогући да паре од дроге опере у РБВ-у. У питању су најкрупније зверке у покрајинској власти – наводи наш саговорник.

Истовремено, утврђено је да је чак 62 одсто кредита те банке ненаплативо. И у овом сегменту контроле надлежних поново се појавило име Дарка Шарића.

Наиме, сви дужници банке су или у стечају или у реструктурирању, па је принудна наплата потраживања по закону немогућа. Такви су, рецимо, “Пољострој” из Оџака, чији је ненаплатив кредит од 518 милиона, али и “Млади борац” из Сенте, који дугује 88 милиона. Оба је, иначе, својевремено купио контроверзни бизнисмен Миле Јерковић, а пољопривредно добро из Сенте је потом препродао нарко-босу Дарку Шарићу.

Развојна банка Војводине је основана 1990. године, а своје пуно пословно име које носи и данас добија у мају 2010. године одлуком Скупштине акционара, када је Аутономна покрајина Војводина постала већински власник са 61,9 одстоакција. Банка је пре свега оријентисана на финансирање развојних и инфраструктурних пројеката, овлашћена за обављање свих врста девизних послова, а платни промет са иностранством обавља са преко 140 кореспондентских банака. Чланица је Централног регистра, депоа и клиринга хартија од вредности, као и Београдске берзе, тако да има дозволу за обављање дилерско-брокерских послова, портфолио менаџера, послова агента емисије и инвестиционог саветника.

У српкој полицији кажу да немају нова сазнања где се крије Дарко Шарић. Почетком године медији у Јужној Африци објавили су да се најтраженији нарко-бос крије се у Јужној Африци, где има заштиту локалних шефова подземља, и то под псеудонимом Ујка Сем, и да му наводно локални криминалци, користећи услуге корумпираних полицајаца, помажу да не буде ухваћен. Врло брзо после тога спекулисало се да је ухваћен у тој земљи. Међутим, тамошње власти су демантовале те наводе.

 

(Ало!)