Прочитај ми чланак

ZAZ: Српско коло је импресивно, носим диск кући! (Видео)

0

zaz1_kustendrof0

Изабел Жефроа, кантауторка француског бенда, на седмом „Кустендорфу“: Желим да видим све, да опсервирам, да уживам у Србији. Две ноћи пре доласка нисам спавала.

ФРАНЦУСКИЊА У УЖИЧКОМ КОЛУ

Изабел Жефроа, глобална музичка звезда позната као Заз, прве лекције о Србији учила је током лета хеликоптером од Београда до Мећавника, јер се у летелици нашао диск с колима хармоникаша Љубише Павковића.
– Желим да видим све, да опсервирам, да уживам у Србији.
Две ноћи пре доласка нисам спавала, од Ужичког кола није било предаха ни у хеликоптеру, али не жалим се. За публику „Кустендорфа“ спремили смо потпуни, акустични хаос, у овако дивном амбијенту то је лако замислити.
Овде сам због људи, музике, поезије и филма, треба ли онда уопште да наглашавам, срећна сам што сам у Србији – рекла је Изабел по доласку у Дрвенград.

МОКРА ГОРА – У једном тренутку, цео свет је са њом певушио „Је веу“ (Ја желим), европске радијске и ТВ станице нису могле почети дан без њеног планетарног хита, а француска певачица и кантауторка Изабел Жефроа, познатија под сценским именом Заз, за славу не хаје.

Каже, популарност је добродошла само када уз њу иде и понека важна порука, усмерена на исправљање „наопаког света“. На „Кустендорфу“ у Мокрој Гори она је звезда музичког програма, а њен концерт у крцатој „Проклетој авлији“, то је било жестоко финале фестивала.

– Иако сви мисле да сам каријеру почела као улични музичар на улицама Монмартра, тај период догодио се негде на средини, када сам остала без посла. Певала сам у различитим музичким групама у жанровском распону од акустичног блуз састава, преко латино рок бенда до баскијског попа, као студијска музичарка, пратећи вокал на турнејама других, наступала сам у једном кабареу на булевару Сан Мишел….

* Песма „Ја желим“ за дан је обишла свет и све се променило, назвали су вас новом Едит Пјаф. Да ли је могућепоновити такав успех?

– Мислим да у својим рукама имам све инструменте да континуирано стварам музику врхунског квалитета. Треба радити… Поређење са Едит Пјаф годи, али она је јединствена. Жеља да мењам ствари ме тера напред.

* Публика у Србији вас обожава, да ли сте то знали пре доласка овамо?

– Најчешће нисам свесна популарности у разним крајевима света. Тек када дођем негде да одржим концерт, ова енергија се осети, баш као овде на „Кустендорфу“.

* Снажне порукеваших песама разлог су због кога сте на јавној сцени…

– Оно што се дешава у спољњем свету завршава у песмама, а тај свет је далеко од доброг за људе. Такође, део сам асоцијације „Колибри“, то је друштвени покрет настао у Паризу, бавимо се друштвеним проблемима јер не очекујемо да влада и политичари ураде сав посао.

Ово је прича о пројекту: шума у којој живе Индијанци, у пламену је. У метежу, једна птица, колибри, носећи воду, кап по кап, гаси пожар. Ми се тако односимо према друштвеним проблемима, нарочито еколошким, али смо окренути и деци, њиховој будућности…

* Различити утицаји сабрали су се у вашој музици, како сте пронашли свој пут?

– Као музичар, знам да не постоји један исправан пут. Бавим се унутрашњим светом, да бих изашла у спољашњи, на сцену. Инспирише ме филм, нарочито, јер има најјачи ехо у стварности. Најбитније је да истина коју саопштавате буде у корелацији с емоцијама. Тако је и у асоцијацији „Колибри“, себе волим да замишљам као птицу која спасава запаљену шуму и нарушену природу.

* За већину вашихфанова, име „Заз“је права мистерија, како је настало?

– Изведено је из мог имена, али још више, то су последње и прво слово алфабета, попут круга који се никада не завршава…

* Познајете музикумногих народа, знате ли неку песму?

– У хеликоптеру сам слушала српска кола, то је заиста импресивно, диск носим кући!

(Вечерње новости)