Прочитај ми чланак

Вук Јеремић није знао да светским оркестром УН већ диригује један Србин!

0

Бивши диригент позоришта на теразијама Предраг Васић – оснивач и диригент симфонијског оркестра УН. Планирају да америчкој публици представе дела српских композитора

Када је Вук Јеремић постао председавајући Генералне скупштине Уједињених нација, вероватно није знао да овом међународном организацијом већ диригује један Србин. Предраг Васић, који већ две деценије ради у Њујорку, прошлог лета је основао Симфонијски оркестар састављен од запослених у УН.

Од девет до 17 часова они раде важне послове у згради на Ист Риверу. Неки су статистичари, неки симултани преводиоци, а има и крупних играча. Концертмајстор Тања Бернштајн ради у кабинету генералног секретара Бан и Муна, а прва труба, Ренди Рајдел, виши саветник Специјалног изасланика Генералног секретара за разоружање. Након истека радног времена, шаролика дружина која броји 90 чланова из 25 земаља, узима инструменте у руке и одлази на пробе.

– Оркестар у великој мери симболизује мултикултурни аспект УН. Имамо чланове из Аустралије, Бурме, Израела, Јапана, Јужне Кореје, европских земаља – прича оснивач и диригент. – Уверен сам да имамо велики потенцијал и да можемо да постанемо прави амбасадори УН. Већ су нас контактирали из одељења за јавно информисање са намером да користе наш ансамбл за обележавање значајних датума УН. Планирамо и да успоставимо сарадњу са Певачима УН. Реч је о хору који постоји пола века и успешно наступа широм света.

ПРЕБРАНАЦ НА МЕНХЕТНУ Мада му Београд недостаје, Предраг Васић открива да Њујорк има сличности са српском престоницом. – Заједнички им је изузетно активан живот 24 часа дневно. За разлику од већине великих градова који спавају после 23 часа, на улицама Њујорка и Београда у свако доба дана и ноћи можете видети нормалан свет, а не само пријатељице ноћи и проблематичне ликове – каже Васић који носталгију најчешће ублажава у ресторану „Кафана“ на Менхетну. – Одем тамо често са породицом на домаћи роштиљ, прасетину или пребранац.

 Мада неки чланови имају веома мало музичког искуства, ту су и некадашњи професионални музичари, који су као и Васић, променили каријеру кад су почели да раде за УН.

– У Америку сам стигао као туриста 1991. године, а у УН сам се запослио месец дана по доласку у Њујорк – открива Васић који се по завршетку Музичке академије, запослио у Београдској филхармонији. – Временом сам завршио магистратуру из компјутерских наука и тренутно радим као информатички инжењер у Департману за економске и социјалне послове.

Ватрено крштење уиграни УН-овци имали су у мају у интернационалној школи у Њујорку. На репертоару су била дела Вебера, Хајдна, Шуберта, Бетовена, а реакције су, каже Васић, биле одличне. Сада његов тим вредно вежба за празничне концерте на којима ће изводити новогодишње и божићне песмице из разних крајева света.

– Још нисам ступио у контакт са кабинетом Вука Јеремића, али размишљам да организујем концерт поводом његовог избора. То би била прилика да њујоршкој публици представимо дело неког српског композитора, можда Коњовића, Тајчевића, Рајка Максимовића – открива Васић.

Кад не ради као информатички инжењер и не иде на пробе Симфонијског оркестра УН, Васић свира у бенду „Фрула“, који ове године обележава две деценије постојања.

– Главна публика је наша емиграција. У Њујорку и околини живи велики број Срба које мучи носталгија и који раду слушају музику са наших простора, поготово ону из седамдесетих, осамдесетих година. У последње време свирамо ретко, због породичних обавеза, али док смо били активни, свирали смо по целој Америци.

 

(РТС)