Прочитај ми чланак

ВЕЛИКА ПЉАЧКА У ЗАЈЕЧАРУ? Да ли се ускоро гаси позориште, Цекит и Гитаријада?

0

Novac-pare

Свим срцем волим зајечарску Гитаријаду. Од малих ногу. Заљубљена сам у звук баса који се шири кроз тло, и кроз стопала пржи цело тело и удара право у срце. Ко то није осетио – није ни живео, није осетио страст, није осетио ништа.

Разуме се да сам јуче била на Гитаријади – која је сврха бојкотовања када је схоw већ ту и кад су паре дате? Нема је: дете се туче пре него што разбије крчаг, кад га разбије, вајде нема.

Да је концерт био леп – јесте, и Рундеков и онај Џибонијев и Влатков. Да је било људи – било је. Да их је било 80.000 – није, па таман да их је било још три пута толико и у супротно ме могу убедити само уз позамашну количину опијата укомбиновану са лоботомијом мозга. Разуме се да Гитаријада не може проћи без Зајечарског пива. Разуме се да сам јуче купила точено пиво, за мене, моје друштво. Цене пива уредно су истакнуте на сваком пулту, на сваком од мале шуме шатора – релативно пристојне, имајући у виду манифестацију о којој је реч. Фискални рачун, разуме се, нисам добила. Никакав рачун, заправо.

Како и зашто је то могуће?

Претпоствимо да је јуче реално било 15000 посетилаца на Гитаријади. Никакво пиће није се могло унети у ограђени простор ( бар не без значајног егзибиционизма ). Претпоставимо да је од тих 15000 људи – 8000 попило макар само 1 пиво, рачуница иде овако: 8000*160= 1,280,000 динара. Сасвим сам сигурна да је јуче ипак много више пива попијено од 8000, и да је напред поменута цифра већа.

Интересантан је и пут Зајечарског пива од пиваре до „поља снова“ на Краљевици. (Не)званично посао продаје је добила београдска фирма која пиво требује преко Неготина. Гитаријада Зајечарце кошта 1.000.000 еура. Колики је реални приход града од Гитаријаде? Ко ће је реално платити?

Поред тога, Зајечацима се не дозвољава да у ограђени простор унесу своју воду – ајд што не дају да се уноси пиво и жестина – али обична вода? Зар није могла да се обезбеди привремена чесма, макар да по овој врућини може да се умије и освежи онај ко у гужви од врућине осети мучнину?

Гуча и Еxит су комерцијални фестивали – који остварују значајне приходе, из године у годину, док Гитаријада представља велики трошак од кога приходују само одабрани.
Ко то даје себи за право да буџет Зајечара ојади за милион еура, да би тамо нека фирма зарадила 500.000 еура продајом пића, и оштетивши при томе буџет града и државе?

Зашто Гитаријада ове године траје 4 дана ? Има ли истине у причи да је ова Гитаријада заправо карневал у част будуће упокојења четири установе: Цекит, Гитаријада, Позоришште и Дирекције за изградњу?

Aко ће ова предузећа заиста бити упокојена на који ће начин своја потраживања наплатити фирме које сада црначки опслужују исте у нади да ће зарадити неки динар у овој суши?

Била сам докона, као што иначе увек и јесам, па сам упутила данас писмо одговорнима.

Хоће ли бити одговора или ће све то, по традицији, бити гурнуто под тепих и маскирано вештом пропагандом?

dekie lebedi -mail

У центру града уместо штира „никла“ је офурена трава. У последња два дана две слике везане за исту прогоне ме и говоре ми да је време да се иде одавде:

слика 1 – киша пада, радница ЈКП полива каблом траву, да би озеленела

слика 2 – усред бела дана млади тата пита девојцицу да ли јој се пишки, свлачи јој гаћице и намешта је да пишки на траву…

Ко режира ову драму? Бекет би био поносан.

Остајте ми здраво!

Извор: Зајечар Онлајн – Дикие Лебеди