Прочитај ми чланак

УДРУЖЕЊЕ ЋИРИЛИЦА: Промоција књиге песама Олге Стевановић Сјеклоћа

0

Удружење србски културни центар „ЋИРИЛИЦА“, у оквиру "Пролећних дана културе",у четвртак 10. маја 2018. године организује представљање књиге песама „Овај живот“, Олге Стевановић Сјеклоћа.

Промоција ће се одржати у Србском културном центру „Ћирилица“ од 19 часова (Скерлићева 12, Београд). О књизи ће говорити песникиња Сава Крнета, самостални културни радник Срђан Дошен, песник и издвач Данило Јокановић.

-Збирка песама „Овај живот” Олге Стевновић Сјеклоће је магијским дахом и гласом враћање овом строваљеном животу узвишености и светости које су му намењене. Супстрат, основна подлога збирке је препознавање савечног. Језички, естетички, онтолошки, аксиолошки, свеобухватно, разноликост божанских манифестација, некад процурела из религије, овде се је на непатворен, Олгин начин, опет нашла у јединству. Религаре, поновно повезивање, основа је сваке религије. Преци и нација су тек неки жљебови овезивања, али ту су и канали енергије колективног.

Наши преци нису у неслућено јакој вези само са нама већ и са својом околином, васцелом васионом, као што смо и ми сад, или како би требало да смо и ми сад. Архетипско, велике синтезе. Олга је издвојена и усамљена, исихаста, ван књижевних клика и свита. Сва је у препознавању вертикале по којој је, несвојевољно, сишла у своју чулну стварност коју опевава из пете димензије-јединственог поља сила, менталног времена, простора и осталих својстава свести, снова, неслућеног које познаје древна мудрост – закључује Сава Крнета.

Олгине песме су без наслова, сваки циклус завређује да буде посебна збирка, а од девет је један посвећен покојној ћерки Ивани, чије вињете и украшавају збирку. И нема ни једне песме која није кадра држати вредност целе књиге, свака је антологијска, а бављење Олгином поезијом увлачи у олгологију. Збирка је по свему препознатљиво Олгина, једновита са претходним њеним збиркама: „С оне стране”, „Привикавање на таму”, „Прозир”, „Пето годишње доба”.