Прочитај ми чланак

СРАМОТА: Оскрнављена статуа Гаге Николића само неколико дана после откривања

0

На бронзаној статуи недостаје део наочара.

Статуа Драгана Гаге Николића у центру Врњачке Бање нашла се на мети вандала само неколико дана од њеног откривања, пишу „Вечерње новости“.

Како се наводи, на мети тих непознатих вандала нашле су се наочаре Драгана Николића. Наиме, са бронзане статуе починиоци су откинули део наочара.

Статуа у природној величини коју је пре четири дана открио Жарко Лаушевић дело је познатог вајара Драгољуба Димитријевића и налази се централном врњачком парку. Својим врхунским вајарским умећем, професор Драгољуб Димитријевић учинио је да легендарни Гага вечно шета Врњачким парком. Он је рекао да је вајарском решењу веома помогло познавање Драгана Николића као глумца.

„Не могу да кажем да смо бисту вајали само мој син Миодраг и ја. Вајали су је и Милена, али и Драган кроз своје улоге. Вајао је наш живот. Била нам је част да забележимо једну такву личност кроз вајање, али није било задовољства. Бележили смо једну личност која више неће бити са нама, неће учити друге И то је тешко сазнање за уметника. Зато нема постамент, а он је свој поставио у времену и тамо где треба да стоји људски траг“, рекао је Димитријевић.

Николићеву бисту у четвртак је открио глумац Жарко Лаушевић.

„Дивно је што ће овај споменик остати овде и потрајати дуже од наших навика да заборављамо. Убеђен сам да ће историја сачувати Гагу од заборава“, рекао је тада Лаушевић. Један од највећих глумаца са ових простора Драган Николић остао је упамћен на простору целе бивше Југославије по незаборавним улогама Џимија Барке, Прлета, Флојда, Попаја, Уркета. Преминуо је прошле године у Београду.