Прочитај ми чланак

РАСКОЛ У СНС – Сукоб међу напредњацима ескалира: Смењена два директора

0

Вишегодишњи сукоб два струје у Српској напредној странци између градоначелника Чачка Милуна Тодоровића и председника КК Партизан Остоје Мијаиловића потврдила је и смена два директора јавних предузећа у граду поред Мораве. Један део одборника гласао је против смене наводећи да су директори радили одлично и да за то није добијена сагласност врха странке, најављујући оставке и напуштање СНС-а.

Без директорских „фотеља“ остали су челник ЈКП „Комуналац“, Петар Домановић, али и „Градског зеленила“ Драган Николић.

Према речима градоначелника Тодоровића, он нема ништа против њих. Наводи да би опет били директори, али, ето, закон се испречио.

„Обојици је истекао мандат, законски од четири године, а и један и други су пре пет година били у в.д. статусу. По закону не могу бити два пута бити вршиоци дужности“, образложио је градоначелник.

С друге стране, ова смена наишла је на оштру реакцију оних који су блиски Остоји Мијаиловићу, па су Тодоровића оптужили, ни више, ни мање – за политичко насиље.

Како наводи извор из СНС, градоначелник је претио одборницима да ће остати без радних места ако не гласају за нове директоре због чега најављују и његову смену с места првог човека чачанских напредњака јер му је, како тврде, истекао мандат.

Један од оних који је гласао против смене директора је заменик председника Скупштине града Александар Максимовић. Он подсећа да исто тумачење закона градоначелник није применио на остале директоре јавних предузећа.

„Одборници су имали и другу дилему, која се тиче правне ствари, односно да ли предложени кандидати Дејан Ћосић и Бранко Пејица испуњавају услове за та места“, каже Максимовић.

Како наводи, од неких правника је добио тумачење да они не испуњавају услове, док неки други тврде да испуњавају.

„И на самој Комисији за мандатно-имунитетска питања било је опречних мишљења, тако да смо дошли у једну прилично нејасну и конфузну ситуацију“, истакао је Максимовић.

На другој страни, представници опозиције сматрају да ће сукоб Тодоровића и Михаиловића понајвише осетити Чачани, јер је, како тврде осамдесет одсто директора у в.д. статусу, а комунална услуга све гора и гора.

Према оцени потпредседника Народне странке у Чачку Виолете Марковић, када се поставља руководилац у в.д. статус он мора да има поданички однос према градској власти, а не да буде у служби грађана.

Марковић сматра да ће се сукоб двојице напредњака, који су развили послове уз помоћ државе, решити први човек странке.

„Могу они да се деле како хоће, а онда ће један човек да их све постави наа своје место и у своје мишје рупе, тако да ће се сви смирити и урадити како један човек каже. Српска напредна странка не постоји, већ искључиво и само Александар Вучић“, каже Марковић.

Побуњени напредњаци су изразили очекивање да ће се ствари променити већ на наредној седници Скупштине града, док очекивања градоначелника Тодоровића нико не зна.

„Нема никаквих разлога да се крије, то су одлуке које су донете, донела их је Скупштина па ћемо видети шта ће бити даље“, поручио је на крају разговора заменик председника Скупштине града, Александар Максимовић.

Да се очекивати да би о свему овоме могао најбоље да зна Крсто Јањушевић који из Прибоја командује напредњацима у Златиборском и Моравичком округу, али се он, за сада, није оглашавао.