Прочитај ми чланак

ПРИЧА ЛАВА ТОЛСТОЈА КОЈА ОСТАВЉА БЕЗ ДАХА: Губио сам на картама, тукао се…

0

„А сви који желе да живе побожно у Христу Исусу, биће прогоњени. А зли људи и преваранти ће напредовати на горе, варајући и сами будући преварени.“ (2. Тимотеју 3:12,13)

kockanje

Мислим да су многи људи то искусили. Свом својом душом желео сам да будем добар; али сам био млад, имао сам својих страсти, а био сам сaм, потпуно сaм када сам тражио добро. Сваки пут када сам покушавао да искажем оно што је изражавало моје најискреније жеље – то да хоћу да будем добар морално – наилазио сам на презир и подсмех, а кад сам се одавао прљавим страстима, хвалили су ме и подстицали…

Не могу а да се тих година не сетим без ужаса, мржње и бола у срцу. Убијао сам људе у рату, изазивао на двобоје да бих убио, губио на картама, ћердао труд мужика, тукао их, блудничио, варао. Лаж, лоповлук, прељубе сваке врсте, пијанчење, насиље, убиство … Није било преступа који нисам вршио и због свега тога су ме моји вршњаци хвалили, сматрали ме и сматрају за врло моралног човека…“ (Лав Николајевич Толстој, Публицистички списи, стр. 55-56)

ПОУКА

Трагичан је живот сваког човека који мисли да је срећа „по сваку цену“, дар од Бога. Није лако живети у свету који „подржава грех“, обитава у њему, а да ли ћемо ми као људи који су морални и верују у свог Творца тек тако све то бацити у воду, не није лако остати свој у овом сулудом времену, али ми морамо да дамо све од себе да тако буде и да тако остане! Грешиш? Прекини, трзни се и престани! Једно је сигурно, никада није касно да се покајемо – али нека се то догоди што пре да обитавање у греху и прљавштини не постане навика, а онда ствар постаје много опаснија него што ми мислимо.