Прочитај ми чланак

Преминуо академик Предраг Пипер

0

Академик и један од најзначајнијих српских слависта Предраг Пипер преминуо је у 71. години, саопштила је Српска академија наука и уметности.

Предраг Пипер је преминуо 10. септембра, наводи се у саопштењу САНУ, и додаје да је академик био један од најзначајнијих српских слависта, а посебан траг оставио је у проучавању граматичке и лексичке семантике у српском, руском и другим словенским језицима.

Рођен 1950. године у Београду, дипломирао је на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду (1973), где је потом радио као асистент и доцент. Магистрирао је и докторирао на Филолошком факултету Универзитета у Београду, где је постао ванредни професор 1989, а две године касније и редовни професор.

За дописног члана САНУ изабран је 2003, за редовног 2012, а три године касније ушао је у чланство Македонске академије наука и уметности.

У САНУ је иницирао оснивање два одбора и био (ко)уредник шест публикација, био је секретар Одељења језика и књижевности до 2018. и члан Председништва САНУ. Био је члан више одбора САНУ и шеф Катедре за руски језик и књижевност Филозофског факултета у Новом Саду, као и управник Катедре за славистику Филолошког факултета у Београду.

Пипер је предавао и на универзитетима у Москви, Петрограду, Вороњежу, Иванову, Сеулу, Сапору, Задру, Нишу, Скопљу, Љубљани. Био је потпредседник Уређивачког одбора Српске енциклопедије и главни уредник часописа „Јужнословенски филолог“ и часописа „Зборник Матице српске за славистику“, председник Комисије за проучавање граматичке структуре словенских језика Међународног славистичког комитета, потпредседник Међународне асоцијације професора руског језика и књижевности и члан Матице српске, Српске књижевне задруге и Славистичког друштва Србије.

Библиографија Предрага Пипера обухвата 198 посебних издања, 165 издања уџбеника и приручника за основну и средњу школу, а за живота је одликован бројним наградама.