Прочитај ми чланак

Отворен Фестивал науке „Чуда су свуда“

0

sajam nauke hemicari

Девети Фестивал науке под слоганом „Чуда су свуда“ отворен је данас на Београдском сајму, а публика ће до недеље моћи да ужива у занимљивим научним експериментима, које ће представити више од 600 научника.

Фестивал је отворила Ана Видосављевић, ученица Основне школе „Свети Сава“ из Младеновца, која ће се представити публици са осталим Експертинејџерима, најмлађим учесницима овогодишње научне смотре.

Специјални гост Фестивала, амерички неуронаучник Грег Гејџ, посетиоце ће увести у мало познат, али важан и истовремено узбудљив свет неуронаука.

„Узбуђен сам што сам овде, ово ће бити недеља невероватне науке. Нова открића се свакодневно дешавају у домену неуронауке, која је недовољно истражена и драго ми је што ћу вам их представити овде, да видите како заиста мозак ради“, рекао је Гејџ новинарима на отварању.

sajam nauke robot nao

Он сам, како је рекао, радио је као инжењер у једној америчкој компанији, када је открио неуронауку, што му је променило живот – напустио је посао и посветио се науци.

„Најмљадји јесу циљна група, али можда и старији одлуче после фестивала да постану научници“, рекао је Гејџ и позвао све да додју на Фестивал и упознају свет неуронаука.

Директорка Фестивала Ана Јовановић поздравила је све учеснике, поручујући им да су они суперхероји науке и пожелевши има да се покажу у правом светлу и посетиоцима покажу све што знају.

„Чини ми се да ће ово бити једна дивна научна авантура и један феноменалан фестивал“, рекла је Јовановић.

sajam nauke rendgen snimci

Директор Центра за промоцију науке, који пружа подршку , Немања Ђорђевић, казао је да је Фестивал „мали град науке у граду“ и место где би свако требао и желео да додје.

„Свако од посетилаца ће бити ди-џеј свог научног искуства, и моћи ће да скочи са области на област, да помеша психологију, лингвистику, блологију и астрономију“, рекао је Ђорђевић.

Током четири дана посетиоци ће моћи свирају на ласерској харфи, играју се са роботом Наоом који имитира наше фацијалне експресије, уче о матичним ћелијама, истражују злочине, виде како живе мрави, науче зашто је природни гас гориво будућности.

Фестивалске карте по, цени од 450 динара, могу се купити на Евентим продајним местима у целој Србији, а током трајања манифестације и на самој локацији.

Улазница важи за један фестивалски дан на Београдском сајму, а деца до пет година старости не плаћају улазницу.

Радно време Фестивала науке у данас и сутра је од 10 до 18, док је у суботу и недељу од 10 до 20 часова.

Генерални спонзор Фестивала науке је компанија НИС, пријатељ манифестације mts, а подршку су дали Центар за промоцију науке, Француски институт, Институт Сервантес, Италијански институт за културу у Београду, амбасаде Сједињених Америчких Држава и Израела.

sajam nauke posetioci

НИС је трећу годину заредом генерални спонзор Фестивала који је ове године окупио близу 600 научника и научних демонстратора са циљем да се промовише значај науке и научних достигнућа, као и да се на јединствен и забаван начин свет науке приближи најмлађим истраживачима.

„Земни или природни гас“ назив је едукативне и интерактивне поставке са којом се компанија НИС представља на овогодишњем Фестивалу науке. Поставка се реализује у сарадњи са Геолошком и Хидрометеоролошком школом, као и Рударско-геолошким факултетом, а посетиоци ће током четири дана трајања манифестације кроз тематске радионице имати прилику да се детаљније информишу о овом важном енергенту – његовом саставу, намени, значају, као и начину експлоатације и транспорта гаса до корисника. У оквиру експерименталног програма поставке сви заинтересовани ће такође имати прилику да се фотографишу са пламеном који настаје паљењем пене од метана, основног састојка природног гаса.

festival nauke vatra

НИС је и ове године препознао потенцијал Фестивала науке као научне смотре која представља свет науке на посебан и приступачан начин – кроз игру, забаву и интеракцију са публиком. Као једна од водећих енергетских компанија у региону, НИС се у свим областима свог пословања ослања на примену нових технологија и иновација. У складу са слоганом „Будућност на делу“, НИС пружа подршку пројектима и иницијативама које подстичу развој науке и доприносе изналажењу нових научних открића.

(B92)