Прочитај ми чланак

О ЖИВОТУ АКАДЕМИКА ЈЕРОТИЋА: О свему је бринуо сам, а то ретко могу у тим годинама

0

Академик Владета Јеротић имао је затворен круг људи који га је редовно посећивао, био је изузетан комшија и цела зграда поноси се што је такав великан живео поред њих.

Комшиница др Милена Дреч одређени период радила је са угледним академиком у КБЦ „Драгиша Мишовић“, а стицајем околности живели су у истој згради. Она је открила да је Владета Јеротић имао одређени круг пријатеља и сарадника који га је редовно посећивао, међутим није сретала чланове породице.

– Радили смо заједно неко време у болници „Драгиша Мишовић“. Као комшија је био диван и изузетан, веома срдачан, питоме и благе нарави. Имао је затворен круг људи и сарадника који га је редовно посећивао. Владета није имао деце и о њему је највише бринула кућепазитељка, која је дуго била запослена код њега. Било ми је веома драго што смо комшије, слушала сам стално његова предавања – истакла је Милена за „Блиц“.

Комшиници Ани је веома жао што је уважени професор преминуо, јер сматра да су његова предавања заиста значила младим људима и имала утицај на њихов живот.

– Био ми је комшија, познавали смо се и било га је милина слушати. Мислим да је Србија изгубила великана и да ће јавност тек касније бити свесна колико је Владета добра учинио, што је и у позним годинама свог живота ишао и држао предавања. Мислим да је највише значио младим људима који су у том добу веома неснађени и да им је професор давао путоказ, којим вредностима у животу се треба приклонити. Професора је бистрина ума одржала до последњег дана и он је о свему бринуо сам, а то ретко ко зна. Водио је евиденцију о терминима предавања, где ће се одржати, када ће кренути, генерално о свему – додаје Ана.

Многи су уживали слушајући професорова предавања у пуним дворанама, а једна од њих је и комшиница Мирјана.

– Ишла сам редовно на његова предавања, без обзира на то што смо били комшије и што сам понекад могла неку мудрост од њега чути у пролазу. На његовим предавањима сале су увек биле пуне, људи су седели на поду, стајали на улазу како би чули доктора. Увек бих након предавања размишљала о чему је причао и покушавала да применим то на свој живот. Управо та предавања су оно што ће ми највише недостајати са његовим ликом и делом. Знате како кажу „Родио се и зна се зашто“ – поручила је Мирјана.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!