Прочитај ми чланак

О ЧЕМУ СЕ ТУ РАДИ: Поклон Ватикана граду Нишу (Анкета)

0
Фото: К. Каменов

Фото: К. Каменов

Поводом 17 векова од потписивања Миланског едикта Ватикан је Нишлијама поклонио споменик цару Константину, дело београдског вајара Драгана Раденовића. Својим необичним изгледом, међутим, споменик је изазвао бројне полемике у Нишу.

Још није званично откривен: Споменик цару Константину на Нишавском кеју
Како је званично објашњено, у питању је приказ птице која се сећа настанка света и симболизује Христово распеће, док централним делом доминира глава цара Константина приказана кроз различита раздобља његовог живота. Постављен је на централном делу нишавског Кеја, преко пута Градске куће, а код Нишлија је изазвао различите коментаре од оних да се „поклону у зубе не гледа“ до оних да је „чудан и мрачан“.

Градоначелник Зоран Перишић у разговору за „Блиц“ рекао је да је имао увид како ће изгледати споменик и додао да ће откривање бити обављено наредне недеље.

– Искрено, нисам видео уживо, али имам представу како изгледа јер су ми доносили нацрт. Разговарао сам о томе са београдским надбискупом Станиславом Хочеваром, када смо пре неколико месеци и најавили постављање споменика, знам да им је понуђено неколико локација у граду, да је Завод за урбанизам издао дозволе, и то је све. Не знам колико кошта, јер се ради о поклону, а сви детаљи биће познати након откривања – рекао је Перишић.

Жупник Католичке цркве у Нишу фра Нико Јосић рекао је да није у могућности да даје изјаве јер се налази на путу и затражио да се јавимо сутра.
Нишлијка Снежана Стојановић каже да је пролазила парком приликом постављања споменика.
 
– Нисам знала о чему се ради, видела сам птицу и крст, распитала сам се и рекли су ми да се ради о поклону Римокатоличке цркве, то је заиста лепо од њих. Нисам адекватан саговорник да ли је нешто лепо или ружно, јер у уметничким слободама не треба тражити објашњења – прича Нишлијка.

Надзор постављања споменика обавила је Дирекција за изградњу града, постамент је донација МД „Гит“ и “Нискоградњ”, а изливен је у уметничкој ливници „Станишић“ из Новог Сада.

Ниш је ранијих година најављивао изградњу великог крста на брду Виник, али се од тога одустало, тренутно је на чекању и постављање Христовог монограма на уласку у град.

– Што се Виника тиче, нису решени приступни путеви, а финансије нису дозволиле изградњу. За Христов монограм било је неких обећања, међутим тренутно нема услова, али то не значи да се у будућности о томе неће размишљати – објаснио је градоначелник.

АНКЕТА: Да ливам се допада споменик Цара Константина?
Урош Тошић Можда је уметник заиста желео нешто да каже, али искрено, ружно изгледа. Треба поставити објашњење како би људи знали о чему се ради. Мени се не допада.

Светлана Арсић Видела сам када су га поставили, вероватно има неко значење које би ваљало објаснити, овако заиста не знам о чему се ради, осим што видим Константина једног изнад другог. Необичан је.
Срђан Пешић Мени се не допада, али ако је неко у Римокатоличкој цркви имао добру вољу да поклони споменик, требало је да у Комисију за идејно решење укључи и неког из културних институција.

Јелена Петровић Не постоји особа која није застала да погледа. Чудан је и помало мрачан, иначе са собом носи симболику. Лепо је што је Ниш добио бар један споменик Константину у години Миланског едикта.

(Блиц)