Прочитај ми чланак

Муфтија повео кампању против концерта „Рибље чорбе“

0

corba

Отказ концерта београдског бенда „Рибља чорба“ у Новом Пазару, показало је да у овом граду политика и даље игра главну улогу и у концертним дворанама. Најављено пребацивање већ заказане свирке у Рашку, насељену већином Србима, заоштриће односе између народа у Санџаку. Догађају је кумовала офанзива на порталу „Санџак прес“ иза којег стоји Муамер Зукорлић, а локалне власти као ни држава – нису реаговале.

Концерт „Рибље чорбе“ требало је да буде одржан 28. новембра у дворани „Пендик“, чију је изградњу, напомињу локални медији, финансирала Турска. Портал „Санџак прес“ повео је кампању против заказане свирке, називајући Бору га „четничким војводом који је учествовао на фронту тако што је песмом подизао морал хордама зла на просторима бивше Југославије“. Уследили су коментари у којима се тражило да се концерт забрани, а Бори се претило и смрћу. Организатори су попустили пред притисцима.

Слично, као и пре неколико година, када је група вехабија прекинула концерт „Балканике“ у Новом Пазару, концерт је, чини се, послужио само као повод да се подгреју нетрпељивости и продуби јаз између Срба и Бошњака. Већ су и са друге стране стигли одговори да истом мером треба одговорити када неко „њихов“ као што је Дино Мерлин буде долазио у Београд. У земљи у којој су ратови почињали на стадионима није чудно да се аларм упали када екстремисти почну да забрањују и отказују концерте и друга окупљања која им нису по вољи.

Аида Ћоровић, директорка организације „Урбан-ин“ из Новог Пазара, каже да ни држава ни локална заједница не чине ништа да пацифукују ову област.

– Етничка дистанца је увек постојала, а сада расте – каже Аида Ћоровић. – Сви ваде националистичке карте кад им одговара. Деведесет посто младих из Новог Пазара никада није било у Београду да види да је то и њихов град. Они који би требало да их образују, испирају им мозгове и распирују мржњу. Немају они право ништа да забрањују, нико им није дао мандат за то. У Београду су се исти такви бунили када је певао Дино Мерлин, а Терезу Кесовију су извиждали у Сплиту зато што је наступала у Србији. Нажалост, и Бора Чорба је, уместо да се држи музике, често учествовао у сличним стварима.

Иван Костић, исламолог из Балканског центра за Блиски исток, каже да је веома тешко говорити о концерту „Рибље чорбе“ у Новом Пазару, а да се не буде свестан да је Бора Ђорђевић за време, а и након ратних деведесетих, имао низ веома снажних националистичких испада.

– Нажалост, ране и након скоро двадесет година нису зарасле, па је тешко очекивати да концерт групе попут „Рибље чорбе“ може да прође без огорчености – каже Костић.

Да је проблем далеко шири од самог отказивања концерта било ког бенда, па и „Рибље чорбе“, тврди професор Радомир Милашиновић, декан Факултета безбедности.

– Екстремизам на који смо већ навикли на спортским стадионима сада се сели и на културне манифестације – каже Милашиновић. – То је проблем којим би требало да се бавимо стално, али ми реагујемо тек када се нешто догоди. А реч је о хроничном незадовољству младих, које само тражи канал којим ће да се излије. А они који би требало да смирују страсти, попут неких верских лидера, заправо их само распирују.

БОРА ЧОРБА: СТРАНА МИ ЈЕ МРЖЊА

Оснивач и певач рок групе „Рибља чорба“, песник и четнички војвода Бора Ђорђевић, у четвртак је за „Новости“, поводом хајке и отказивања концерта српских „Ролингстонса“ 28. новембра у Новом Пазару, рекао да му је оваква мржња страна.

– Нема смисла то што се дешава у Новом Пазару – казао је он. – Ја јесам српски војвода, а Дино Мерлин јесте хоџа. Али, пре свега смо музичари! Дино Мерлин је доста добро дочекан у Београду.

Ђорђевић наглашава да му је част што познаје београдског муфтију господина Јусуфспахића и што се у медреси две песме „Рибље чорбе“ певају као молитве Алаху:

– То звучи фантастично. Ради се о „Ја је гледам како спава“ и „Погледај дом свој анђеле“. Муфтија Јусуфспахић, диван човек, отпевао их је на арапском језику у „Хајату“, на пријему алжирске амбасаде.

Најпознатији српски рокер за 35 година никада није запевао у Новом Пазару, а у четвртак није могао да оде ни у северни део Косовске Митровице.

– Будући да нисам могао у Митровицу, а ни у Нови Пазар, концерт „Рибље чорбе“ биће одржан 28. новембра у Рашки. Зато позивам све људе добре воље, без обзира на вероисповест и националну припадност, из Рашке, Косовске Митровице, Зубиног Потока и Новог Пазара да дођу на наш наступ. Сви су добродошли!

(Вечерње новости)