Прочитај ми чланак

Кустурица: Запад нас напада због Русије

0

Што сам старији, све се више приближавам тим идејама раног хришћанства, које су блиске комунистичким идејама. Тренутни капитализам где је неко или пребогат или веома сиромашан ме не интересује, открио је је Емир Кустурица, у интервјуу једном руском новинару, који преноси Глас Русије.

– Демократија, која би требало да да се бави златном средином, која пружа могућност неког избора, нормалног живота, све више слаби. Сада светом влада нека врста демократије којом руководе модернизовани фараони, чија је моћ и богатсво све већа. Они, у ствари, игноришу демократију и стварају оно што би Маркс назвао капитализмом – рекао је Кустурица.

– Почетком 1960. године када је Тито дозволио Србима, Хрватима, Словенцима, Македонцима, и осталим државама некадашње Југославије да путују ван граница земље, Југословени су преузели најзначајнију улогу у формирању модерне Европе. Тада борба за влашћу међу државама почела, и Срби су практично нестали. Они су протеривани из својих домова током 1995. године, али о томе се ћутало, и ово нико и нигде не сматра фашизмом или геноцидом. И никада због тога неће доћи до истине, до стабилности и мира једне регије – рекао је Кустурица.

Највећим неделом Кустурица сматра бомбардовање наше земље које се десило 1999. године.

– То ме подсећа на Салаја, из Сарајева. Он је имао обичај да долази у кафе, и да најмањем присутном човеку приђе и каже ‘Полиј оне момке водком. Ако крену да те туку, ја ћу да те браним’. Ето тако моћни Запад, напада слабије од себе. Космет и Босна су биле стратегијске територије, веома важне за Европу. Зашто је ово битно? Једноставно због тога што је неопходно показати утицај Русије на Балкану, по сваку цену. Пише у књигама како је Отоманско царство посебно формирано да би било подршка Великој Британији у циљу забране проласка Русије на Балкан.

Кажу да ако нисте са нама онда сте против нас.

Ево на пример то бомбардовање ’99. године због Космета. Милошевић је био само један од узрока, као што је пуцањ Гаврила Принципа био повод за почетак Првог светског рата. Ово је моја теорија: циљ је био изменити границе Западне Европе, од Немачке до Космета – навео је режисер.

Према Кустурици, победу су однеле силе које нису имале намеру да помогну Балкану.

„Сад су сви наши суседи приступили НАТО-у. Космет је постали део једног концепта који штити идеје и моћ САД-а. У Бриселу ово бомбардовање зову “хуманитарном акцијом“ како би се заштитили Албанци на Космету. Али и Космет је био бомбардован, и Албанци, и Срби, баш као и Роми и Руси, сви заједно тамо гинули.“

 

(Ало)