Прочитај ми чланак

Карановић: Бити силован није никаква награда за лепоту и привлачност

0

Са Браниславом Лечићем сам радила годинама, никад нисмо били блиски пријатељи, били смо блиске колеге, не знам га приватно, и чула сам Бранислава Лечића (на снимку Данијеле Штајнфелд) како то изговара - не верујем да је била проба, али све што говорим је моје лично мишљење, нити неког оптужујем нити заступам било какву одбрану или оптужбу, рекла је глумица Мирјана Карановић говорећи о овом случају.

Карановић је навела да је њена одлука да неће играти са Лечићем у представи у БДП пре свега женска солидарност, и то зато што је искрено поверовала у њену причу и то шта је она све доживела.

screenshot

„Иза тога нема ничег другог. Ја сам рекла да та представа дуго није била на репреторару, али хтела сам да унапред знају да ако је буду поново ставили да ја не бих поново играла са њим и да бих у том случају једино играла ако би био други глумац“, додала је.

Она је навела и да то није тема којом ће даље да се бави, нити жели да проширује причу. „Урадила сам гест и не желим од тога да правим неки покрет против колеге, само сам подржала једну младу жену којој верујем“, објаснила је.

Говорећи о снимку разговора Данијеле Штајнфелд са Лечићем, Карановић је рекла да не верује да се радило о проби.

„Ја сам са тим човеком радила годинама, никад нисмо били блиски пријатељи, били смо блиске колеге, не знам га ван проба, ван представа, ван гостовања која смо имали, не знам га приватно, већ као Бранислава Лечића и чула сам – Бранислава Лечића како то изговара. А да ли је то проба – не верујем да је проба, али то све што говорим је моје лично мишљење, нити неког оптужујем, нити заступам било какву одбрану или оптужбу, ја имам право да то кажем“, истакла је она.

Она је рекла да јој не треба суд да јој нешто доказује.

„Нисам њега ни за шта оптужила, нити сам га увредила, тако да мени не треба суд да ми нешто доказује, јер суд може да каже да нема довољно доказа, јер је наше судство такво какво је и још нема развијене механизме којима би се злостављање препознало. Код нас се још увек траже неки физички докази, повреде, жена да би доказала да је сексуално злостављана мора да има физичке трагове у виду повреда. Све остало је веома сумњиво код нас. Мислим да то није у реду, и да ако неко каже – не желим, да то ‘не желим’ може да се каже у сваком тренутку“, навела је.

Она је рекла да сматра и да то што неки мушкарац „жели неку жену није никаква награда за ту жену“. „То није никаква част, бити силован није никаква награда за лепоту и привлачност“.

Говорећи о одлуци БДП да изузме Лечића из наредних представа, Карановић је рекла да она то није иницирала, да о томе није знала ништа и да то није њена иницијатива. „Немам о томе никакво мишљење, имам мишљење за себе“, додала је.

„Морамо много да разговарамо о томе, мислим да оно што могу да верујем, да претпоставим, јесте да мушкарац можда нема идеју да је то што ради погрешно, и да нема идеју да је то силовање, него сматра да је то питање његове страсти или посвећености“, казала је.

Како је рекла, можда би о томе у будућности могла да се поведе нека дискусија, и можда јесте наступило време да поново одредимо како ћемо се као мушкарци и жене дружити и заједно живети.

„Јер не можемо једни без других, заљубљујемо се, волимо једни друге, али такође и повређујемо једни друге. Многе ствари су се подразумевале у прошлости, и многе жене и мушкарци мисле да се те ствари подразумевају, да је мушка жеља много јача и неумољива“, наводи.

Она је изразила наду да ће случајеви сексуалних напада који су избили у јавност помоћи да се жене оснаже.

„Увек ће бити негативних људи који немају добро мишљење о праву и људским слободама, који мисле да свако треба да седне на своје место и ћути, и да је боље ћутати. Добила сам много таквих савета, али ја нисам мудра по том питању“, рекла је. Карановић је навела и да је због свог реаговања добила стотине позитивних порука, и само неколико негативних, и само два три јако ружна коментара.