Прочитај ми чланак

Кајл Меклахлан: Тесла и Едисон били су као јин и јанг

0

Било је прилично паметно то што редитељ није одлучио да од Едисона нужно направи негативца, иако је лако то могао да уради. Видите два човека са сасвим различитим карактерима и намерама, боре се за исту ствар, али на крају нису могли да раде заједно, каже Кајл Меклахлан који у филму "Тесла" Мајкла Алмереиде игра америчког ривала "генија из Смиљана".

Кајла Меклахлана филмска и телевизијска публика зна из различитих остварења: као агента Дејла Купера из “Твин пикса”, као Треја Мекдугала, богатог Шарлотиног бившег мужа у серији “Секс и град”, као Џефрија Бимонта у филму “Плави сомот” Дејвида Линча… Редитељ Мајкл Алмереида поверио му је улогу Томаса Алве Едисона у драми “Тесла” који је режирао по свом сценарију.

Фото: Јутјуб

У биографском филму о Николи Тесли, који је наишао на подељене критике након светске премијере на Санденс фестивалу почетком године, а сада може да се гледа и на платформама, у насловној улози је Итан Хок, а његовог ривала Томаса Едисона игра Кајл Меклахлан. Поред њих двојице, веће улоге играју и Ив Хјусон (Ен Морган, ћерка Џеј Пи Моргана, у коју је Тесла, наводно, био заљубљен) и Џорџ Вестингхаус (Џим Гафиген, Теслин покровитељ). Научна драма, како је филм описан, прилично је необичан. Уместо класичне биографије, са свим елементима епохе, у филму Тесла своје изуме представља пред великим екраном, Ен Морган користи лаптоп, а Едисон држи ајфон и пева “Еверyбодy Wантс То Руле тхе Wорлд” групе Теарс Фор Феарс…

– Мајкл Алмереида договарао се са мном да играм Едисона у “Тесли” више од годину дана. Нисам знао да је тада већ дуго имао завршен сценарио и да је покушавао га да екранизује. Можете да претпоставите колики је то изазов у свету независног филма. Заиста сам био заинтригиран идејом да играм Едисона, И то не само зато што би припрема за филм и улогу била фасцинантна, него и зато што би ми то пружило прилику да се вратим раду са групом људи коју заиста волим. Мајкл, Итан и ја радили смо заједно “Хамлета” (2000). Ово је била једна од оних ствари где смо се срели пар пута и он нам је објаснио идеју. Послао ми је фотографију Едисона из одређеног доба његовог живота на којој мало личимо и књиге које осветљавају Едисонову страну која баш и није била позната – испричао је Кајл Меклахлан у интервјуу “Обзерверу”.

На констатацију да је однос Едисона и Тесле био прилично компликован и питање како би га он описао, глумац каже да се то може “посматрати на бројне начине”.

– У свему томе постоји нека врста односа јина и јанга. Најочигледнији је онај да имате два сасвим различита карактера која деле страст према струји, али са сасвим различитим приступима. Тесла је АЦ (наизменична струја), а Едисон ДЦ (једносмерна струја). То и одговара њиховим личностима. Једносмерна струја тече напред, поуздана је и гура. Конципирао сам Едисона помало као бика који гура напрад. Он је просто сила природе. Наизменична струја плеше напред- назад. Елегантнија је и интелектуалнија. Не креће се у једном смеру са циљем на крају. Тамо стиже упркос свему. То представља Теслину личност. Та два човека јако су утицала један на другог. Било је прилично паметно што Мајкл није одлучио да од Едисона нужно направи негативца, иако знам да је лако то могао да уради. Оставио је то отвореним за интепретације. Видите два човека са сасвим различитим карактерима и намерама, боре се за исту ствар, али на крају нису могли да раде заједно, па ни да се гледају очи у очи. Могао је то да буде изузетан однос, али то није никада могло да се догоди с обзиром на дубину јаза и величину ега код обојице – даје Меклахлан своје виђење односа два научника, проналазача и ривала.

Филмски Едисон каже И да је много истраживао припремајући се за улогу И да је много шта ново сазнао.

– Постоји, на срећу, неколико књига о њему, али су оне више о томе шта је радио, где И како је радио. Особа иза тога, за коју сам ја био заинересован да бих је представио, била је мање очигледна. Едисон је писао дневник 1885. године. Стекао сам утисак о томе како је другачије гледао на свет на основу његових ставова изнетих у том дневнику. Они нису били ни налик дневницима научника. Његови записи су били маштовити. Били су И пуни запажања. Можете у њима да видите да је био веома свестан свог вредновања човека И мотивација. Ми обично на њега не гледамо као на креативца. Када је покушавао да пронађе нит у сијалици, он је суштински зурио у један крај И на неки начин јурио начин све док га није пронашао. Допало ми се када сам открио то код њега. Имао је он своју нежнију страну, коју откривамо кроз његову везу са будућом женом Ханом И кроз поруку Морзеовом азбуком. Мислим да је то И тренутак када се показује његов смисао за хумор, што је било неочекивано код њега – прича Меклахлан.

И за савремене детаље које је Алмереида укључио у филм, глумац има објашњење.

– Ти модерни детаљи и тренуци указују на утицај који рад ове двојице људи и даље има на нашу свакодневицу. Такође ми се допадају и забавни детаљи у виду неких сцена и онога “шта би било кад би било”. Они су занимљиви јер не истичу нужно ривалитет, него уносе и мало забаве и осећања игре, посебно између Итана и мене. То подсећа публику да није у питању тек досадни биографски филм. У њему има елемената изненађења и они држе људе у стању неизвесности и ишчекивања. Осим тога, то је филм Мајкла Алмереиде и он такве ствари ради – наводи глумац.

На светској премијери филма “Тесла”, Алмереида је навео да је радећи “Теслу” био инспирисан филмовима редитеља Дерека Џамена, делима писца Хенрија Џејмса и комичном серијом “Пијана историја”.