Прочитај ми чланак

ГУЧА: Данијела прва дама у трци за „Златну трубу“

0

prva dama u trci za Zlatnu trubuНа финалном такмичењу трубача у Гучи, које се одржава од 6. до 10. августа, ове године први пут наступа и једна девојка. На предтакмичењу на Златибору, Данијела Веселиновић проглашена за најбољу.

У аналима Сабора трубача у Гучи, који се ове године одржава од 6. до 10. августа, остаће упуисано да је на 54. финалном такмичењу први пут засвирала једна дама. Име јој је Данијела Веселиновић (21), а оркестар, под њеним именом, у драгачевску престоницу долази из Ариља. На предтакмичењу на Златибору Данијела је, по оцени жирија новинара и публике, проглашена за најбољег трубача.

– Пресрећна сам, јер ћемо ове године први пут наступати на великој позорници, раме уз раме са највећим мајсторима трубе у нашој земљи – рекла нам је Данијела, капелник оркестра. – То је велики успех за нас, и долазимо у Гучу растерећени, свираћемо онако како увек свирамо, за народ. Представићемо се песмом „На Морави воденица стара“ и „Микијевим гаравим колом“.

Данијела је, вели, заволела трубу још док је била дете. Њен отац, иако никада није свирао, велики је љубитељ трубе, па је овај златни инструмент купио када је она имала свега осам година.

ОСТВАРИЛА САН

– Остварио ми се сан, јер свако ко почне да свира у оркестру сања да се попне на бину пред хиљаде сабораша и засвира што боље може – каже Данијела.
– Надам се да ће наш наступ бити запажен, награде су наравно битне и добродошле, али нису пресудне.

– Узимала сам трубу и правила прве тонове, сама, без ичије помоћи. И моја браћа Слободан (19) и Бојан (17) су показивали наклоност ка овом „занату“, па смо 2003. године основали свој оркестар, где су били наши пријатељи и брат од ујака – испричала нам је Данијела.

– Технику свирања нам је показивао наш рођак Војин Веселиновић, а онда смо кренули, иако млади и неискусни, да свирамо по весељима.

Убрзо је Данијела схватила да су труба и музика њена будућност. Завршила је нижу и средњу музичку у Краљеву, а потом се на Академији уметности у Новом Саду уписала на одсеку за трубу, и тренутно је трећа година.

И браћа су кренула њеним стопама, па је старији такође на Академији уписао тромбон, а млађи је још у средњој музичкој школи.

– Свирамо разне правце, а ја посебно волим џез и класику. Ипак, знам и волим да одсвирам српску изворну песму и кола. То је, ваљда, нешто што нам је урођено, посебно онима којима су из ових крајева – рекла нам је капелница оркестра.

(Вечерње новости)