Прочитај ми чланак

НЕ МОЖЕ У СРБИЈИ ТЕК ТАКО ДА СЕ УПАДНЕ: „Марш на Дрину“ 28. јула на Калемегдану

0

mars na drinu kalemegdan 2

Култни филм домаће кинематографије „Марш на Дрину“ биће приказан у бесплатном путујућем београдском летњем биоскопу “Филмстреет”, баш 28. јула, на дан када је 1914. године Аустроугарска објавила рат Србији 1914. године.

„Након посвета легендарним глумцима, градовима, празницима и другим појмовима наше ближе или даље историје, на реду је и обележавање славних дана прошлости Србије“, наводе организатори из „Филмстрита“.

mars na drinu kalemegdan7
Међу зидинама Калемегдана код Природњачког музеја, љубитељи седме уметности имаће прилику да погледају од 20:30ч, у до сада јединственом амбијенту, легендарно остварење једног од највећих редитеља југословенске кинематографије Жике Митровића „Марш на Дрину“.

Историјско остварење прати догађаје с почетка Првог светског рата и прву велику победу српске војске на Церу односно повлаћење Аустроугарске војске преко Дрине.

Да би амбијент био потпун, посетиоци ће имати прилике да уживају и у додатном садржају који ће представљати најбољи увод у ово незаборавно вече.

Гудачки квартет најталентованијих студената Факултета музичке уметности, Универзитета уметности у Београду присутнима ће одсвирати „Марш на Дрину“, „Тамо далеко“ и „Востани, Сербијо“, док ће хор културно-уметничког друштва „Бранко Цветковић“ отпевати неколико песама тематски прилагођених поводу – „Опело“ и „Тебе појем“ као посвету погинулим херојима, док су песме Солунског фронта „Тамо далеко“, „Креће се лађа Француска“ и „Востани, Сербијо”.

Културно-уметнички програм биће зачињен кратким освртом на амбијент непосредно уочи рата и на велике битке како би сви љубитељи филма на најбољи начин запловили у историју.

Овај културни догађај ће имати и хуманитарни карактер, јер ће сав новац од продаје Амстела бити намењен угроженима од поплава и уплаћен на наменски рачун Владе Републике Србије.

(Б92)