Прочитај ми чланак

ДУШАН КОВАЧЕВИЋ О ШИКАНИРАЊУ ПРИЛЕПИНА: Ово је лов на све мислеће људе

0

Академик Душан Ковачевић, за "Новости", о шиканирању познатог руског аутора

КАКО један писац може да буде опасан по безбедност неке земље? Конкретно, Босну и Херцеговину, кроз коју нескривено шетају људи са ратишта Исламске државе, имају своје градове, логоре, базе и све остало, а један писац је опасан и може да наруши сигурност такве земље. То је покушај скретања пажње на оно што је у тој земљи давно очигледно, и што све стране службе знају и прате као високи ризик по безбедност Европе. Да би се направила некаква, условно говорећи „равнотежа“, власти у БиХ су човека који је изузетан писац прогласили за опасног – каже, за „Новости“, Душан Ковачевић, истучући да писци, у принципу, могу да буду опасни, јер мисле.

– Мислећем човеку заиста може свашта да падне на памет, али шалу на страну, ово је скандал без преседана. Незабележено је да је било ком писцу забрањен улазак у неку земљу, и да је на списку људи који су опасни. То је нешто што се одавно није догодило, још од времена тоталитаризма у бившим земљама под „гвозденом завесом“.

Према речима Ковачевића, главни разлог за овај скандалозни догађај је што Прилепин долази из Русије и што је Рус.

– Сада је то лов на све људе који су опредељени, који мисли да је равнотежа у свету значајна, и да не може било ко да влада овом планетом бахато, насилнички, деструктивно, и претећи без престанка ратом онима који нису послушни. Прилепин је човек из народа који се, нажалост, не свиђа тим силама. Али, одлука да му се забрани улазак у БиХ највише говори о суду у тој земљи, иако гледано кроз историју човечанства не говори ништа ново, јер је лов на неподобне био вечита тема. Међутим, у 21. веку неког писца ставити на списак особа које су опасне за улазак на територију земље која себе притом сматра демократском, и која жели у Европу, то ипак никако не може једно с другим.

Да ли ће реаговати међународна јавност на инквизиторску одлуку власти БиХ, или ће се она провући незапажено, Ковачевић каже:

– Бојим се да неће бити неких великих реакција, управо због тога што је Прилепин из Русије. Да је којим случајем писац из Енглеске или Америке, БиХ би сигурно добила санкције. Овако, пошто је он на страни непријатеља великих сила, оне одлуку власти БиХ могу чак да сматрају и једном врстом упозорења свима онима који мисле као Прилепин.

ПРИЈАТЕЉ КУСТУРИЦЕ

У ЦЕЛОМ овом догађају не треба занемарити још једну врло битну чињеницу – да је Прилепин пријатељ Емира Кустурице, који је такође на списку појединих земаља и служби као човек који ради у инат великим силама. И када се све то повеже и увеже, онда добијете ту примитивну, мрачну и нецивилизацијску одлуку власти БиХ – истиче Ковачевић.