Прочитај ми чланак

ДР НЕЛЕ КАРАЈЛИЋ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ БРУЦОШИМА Да сам сад студент, одмах бих се убио

0

Ситуација у којој се академци налазе, не само у нашој земљи, више је него катастрофална. Имам привилегију што сам живео и у 20. веку, и то пуним плућима, и сада у 21. веку, у коме дишемо на шкрге.

ФОТО:  Вечерње новости

Ситуација у којој се академци налазе, не само у нашој земљи, више је него катастрофална. Имам привилегију што сам живео и у 20. веку, и то пуним плућима, и сада у 21. веку, у коме дишемо на шкрге.

Ненад Јанковић алијас др Неле Карајлић, музичар, књижевник, глумац и режисер, један од оснивача новог примитивизма, одржао је предавање бруцошима у амфитеатру Правног факултета у Новом Саду на тему „Живети у 21. веку“.

Некадашњи певач Забрањеног пушења и члан легендарних Надреалиста открио је шта мисли о данашњици.

Паметан говор

– Волим ако нешто имам паметно рећи овим младим студентима и наравно уколико они мисле да ја имам нешто паметно да кажем у ком времену сада живимо… А ја бих рекао у времену које није нимало досадно. Иако бих волео да живимо тако да нам време буде мало досадније – истакао је др Карајлић:

– На свом последњем предавању студентима у Београду рекао сам: „Да сам студент, ја бих се одмах убио.“ Зашто? Зато што је ситуација у којој се ви налазите, не само у нашој земљи него и целом свету, више него катастрофална. Али хајде да погледамо мало ствари с ведрије стране, да видимо зашто је то тако и да ипак на крају кажемо да нема смисла да се убијемо – казао је Неле и насмејао студенте.

Др Карајлић се осврнуо и на живот у прошлом и овом веку.

Два система

– Ја имам, да кажем, ту привилегију што сам живео и у 20. веку, и то пуним плућима, и сада у 21. веку, у коме мање-више дишемо на шкрге. Живео сам и у два различита државна система. У комунизму, односно у социјалистичком управљању, како се то тада звало, и сада у једном облику либералног капитализма. Отуда имам и ту храброст да упоредим та два система не само као друштвено социјална механизма него и кроз призму културе, па чак и економије. Нећу да вам кажем који је систем бољи – рекао је са осмехом.

tesla_61

Припрема спектакл о генију
НИ ТЕСЛА НИ ЈА НИСМО ЗАВРШИЛИ ФАКС

Неле припрема музичко-сценски спектакл „ФБИ досије Тесла“.

– Тесла је свима велика инспирација, а мени посебно. Елем, Тесла и ја имамо нешто заједничко, а то је да ни он ни ја нисмо завршили факултет. Теслу ћу приказати мало другачије од онога што смо о њему гледали раније. Он је био једна врста шоумена, човек који је продавао своје патенте тако што је клијентелу окупљао у лабораторији и правио им програм да би схватили шта је он то направио.